Головна Новини Тернополяни скаржаться на сусідку, яка влаштувала з квартири смітник

Тернополяни скаржаться на сусідку, яка влаштувала з квартири смітник

Мешканцям багатоквартирного п’ятиповерхового будинку на вул. Карпенка було не до святкувань. До пожежно-рятувальної служби надійшло повідомлення про пожежу в одній із квартир. Викликала вогнеборців старенька жінка, яка відчула їдкий запах диму і зрозуміла, що у когось із сусідів – пожежа.

Малашівці «ховаються»

Полум’я зайнялось на другому поверсі. Рятувальники навіть не очікували побачити таке: помешкання до самісінької стелі було захаращене непотребом. За словами жителів будинку, їхня сусідка страждає на психічні розлади.

– Упродовж не одного року вона зносить до своєї оселі різноманітне сміття – одяг, пляшки, коробки. Виходячи на сходову, відчуваємо страшенний сморід. Жіночка з цієї квартири самотня, родичам, якщо вони є, байдуже, нею ніхто не опікується. Буває, що посеред ночі вона починає кричати, гупати у стіну. Якось вихвалялася, що займається темною магією. Люди намагалися просити, щоб вона не носила сміття до хати, проте жінка продовжує  робити своє. Каже, що квартира – її власність і вона може робити, що хоче. Деколи у відповідь на зауваження брутально лається. Дехто навіть її боїться, адже може й накинутися з кулаками. Щодо пожежі давала різні пояснення: розпалила на кухні вогнище, щоб зігрітися, і що нібито якесь зілля палила. Сусіди втішені, що обійшлося без смертей, – розповідає сусідка Тетяна.

Щоб дістатися до кухні, де спалахнуло полум’я, пожежникам довелося пробивати собі шлях через сміття. Його викидали і на сходову клітку, і через вікна квартири. Жителі будинку та люди, які зібралися у дворі, спостерігали за роботою рятувальників. Побачивши таку кількість сміття, вони неабияк здивувалися, дехто навіть зауважив, що Малашівці «ховаються». Пожежу погасили за 50 хвилин.

– Горіння супроводжувало виділення густого, їдкого диму, який швидко розповсюдився та заповнив усі поверхи будівлі. Для гасіння пожежі було залучено 3 одиниці техніки та 12 чоловік особового складу, – повідомляють в управлінні ДСНС в Тернопільській області. – Ліквідувати вогонь було доволі складно з огляду на захаращення помешкання речами домашнього вжитку та побутовим сміттям. Також співробітники ДСНС спільно з працівниками поліції організували евакуацію мешканців будинку. О 9:47 пожежу на площі 10 кв. м локалізовано, а о 10:06 – ліквідовано. Від вогню врятовано житловий будинок. Із задимленого середовища на свіже повітря вивели дев’ятеро людей, а також врятовано трьох потерпілих, яких передано працівникам екстреної медичної допомоги. Першу медичну допомогу довелося надавати й винуватиці пожежі та двом іншим сусідкам похилого віку.

– Наша бригада прибула на місце події першою. Також викликали психіатричну бригаду. Після бесіди із жінкою вона погодилась на госпіталізацію для проведення психіатричної експертизи й уточнення діагнозу. Двоє інших хворих мали ушкодження середнього ступеня важкості. Обидві пацієнтки хворіють на бронхіальну астму і гіпертонію. Тому на фоні психоемоційного стресу в них підвищився тиск і загострилось основне захворювання. Ми надали необхідну медичну допомогу, наразі їхній стан стабілізувався і є задовільним, – пояснює Наталія Мандзюк, лікар медицини невідкладних станів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Тернополі.

Влаштувала обливаний понеділок

Після пожежі залишився їдкий запах диму, який доведеться вивітрювати не один день. До того ж, через горе-сусідку домівкам окремих людей таки перепало.

– Ми є сусідами. Наші квартири – через стіну, кухні прилягають одна до одної. Діти були вдома. Коли зрозуміли, що в будинку пожежа, одразу вийшли надвір, навіть не взувалися – були у тапочках. На щастя, до нашого помешкання пожежа не перекинулась. Проте у квартирі все сіре, багато диму, дуже різкий запах. Також замкнуло світло, а вхідні двері сильно намочені водою, – розповідає сусідка Галина.

Квартира на першому поверсі, що під оселею, де виникла пожежа, постраждала чи не найбільше.

– Залило нашу кухню. Слава Богу, що тільки її. Правда, пошкоджено ще й проводку. Тепер доведеться ремонтувати, – ділиться пан Андрій.

Мешканці будинку з сумом жартують, що на Василя, в січні, сусідка влаштувала обливаний понеділок. Досі люди терпіли поведінку жінки, та після цього інциденту налаштовані вкрай рішуче – порушити клопотання про виселення небезпечної сусідки.

Борг майже у 80 тисяч

Окрім того, що жителька квартири, де виникла пожежа, імовірно, має психічні розлади, вона має ще й чималий борг з оплати за комунальні послуги – майже 80 тисяч гривень. Як повідомили у ПП «Дружба-сервіс-житло», що обслуговує вказаний будинок, самотня тернополянка проживає у трикімнатній квартирі. Жінка давно не сплачує за комунальні послуги, зокрема, її борг лише обслуговуючому підприємству сягнув понад вісім тисяч гривень.

– Юристи нашого підприємства неодноразово вручали їй приписи, подавали до суду. Втім стягнути заборгованість неможливо: вона не досягла пенсійного віку і ніде офіційно не працевлаштована, тобто не має офіційних надходжень коштів. Майстрів чи працівників комунальних служб до свого помешкання вона не впускає, а самовільно зайти у приватне житло ніхто не може, – пояснює ситуацію директор обслуговуючого підприємства Марія Лемега.

Після пожежі комісія з представників обслуговуючого підприємства зафіксувала завдані сусідам збитки та склала відповідні акти, з якими ті можуть звертатися до суду.

У такій ситуації компенсувати збитки зобов’язана тернополянка, адже саме через її дії пошкоджено майно сусідів. Найефективнішим способом стане позов до суду, проте і в цьому випадку можна потрапити в глухий кут, оскільки немає звідки стягувати компенсацію.

Звісно, жителі будинку можуть звернутися до суду з клопотанням про виселення горе-сусідки, особливо, якщо квартира, де проживає тернополянка, не приватизована. Якщо медики таки підтвердять діагноз жінки, можна домагатися, аби її помістили до медичного закладу чи установи, яка опікується такими людьми.

– В Україні проблема з такими сусідами доволі поширена. Зазвичай, необхідно звертатися із заявами до усіх можливих інстанцій – до поліції, обслуговуючих підприємств чи ОСББ, соціальних служб, медичних установ тощо. Далі всі матеріали передають до суду, який може накласти штраф. Якщо є колективне звернення жителів багатоквартирних будинків, то можна говорити навіть про примусове виселення, – зазначає начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета.

Найкраще, що можуть зробити мешканці багатоквартирних будинків у боротьбі із «сусідами-плюшкіними», – якомога частіше звертатися до усіх можливих служб із заявами, збирати їх у «одну папку» та спільно, ухваливши колективне рішення на зборах членів ОСББ чи жителів будинку, подавати позов до суду. Підставою для цього можуть стати й випадки затоплення, пожежі, майнової шкоди, а також загрози життю чи здоров’ю людей. На рішення суду матиме вплив і наявність заборгованості за комунальні послуги, стан фізичного чи психологічного здоров’я горе-сусіда, наявність чи відсутність опікунів тощо.

І поки мешканці багатоквартирного будинку на Карпенка, де виникла пожежа, вирішують, як саме їм діяти у такій ситуації, фахівці встановлюють причини й обставини виникнення пожежі, а також суму завданих матеріальних збитків.

Тетяна ВІТЕНЬКО

газета “Свобода”