Головна Новини Тернополяни підробляли ID-картки громадян країн ЄС за 100 – 300 євро

Тернополяни підробляли ID-картки громадян країн ЄС за 100 – 300 євро

Колегія суддів залишила під цілодобовим домашнім арештом підозрюваних у незаконному виготовлені ID-карток громадян країн ЄС

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги на ухвали слідчих суддів Тернопільського міськрайонного суду від 11 вересня 2020 року щодо обраного Анатолію К. та Івану Д. запобіжного заходу.
Органами досудового слідства Анатолію К. пред’явлено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за ч.2 ст. 199 (виготовлення, зберігання, перевезення та пересилання з метою збуту громадянам України незаконно виготовлених голографічних захисних елементів, які містяться на ІД-картках громадян країн Європейського Союзу) та ч.3 ст. 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів, за попередньою змовою групою осіб).
За версією досудового слідства, Анатолій К., діючи у складі міжрегіональної групи, у соціальній інтернет-мережі «Фейсбук» розмістив оголошення про надання послуг із працевлаштування у країнах Західної Європи та виготовлення ІД-карт громадян Європейського Союзу для виїзду закордон, і вказав власний номер телефону.
Отримавши замовлення, він доручив Івану Д. підробити офіційний документ — ІД-картку громадянина однієї з країн ЄС. Тобто вчинити кримінальне правопорушення за ч.2 ст. 199 КК України. Виготовлений документ Іван Д. переслав спільнику через відділення ТОВ “Нова пошта”.
Вартість послуг із виготовлення підроблених ID-карток коштувала від 100 до 300 Євро.
Ухвалами слідчих суддів Тернопільського міськрайонного суду до обох підозрюваних застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та покладено відповідні обов’язки.
Не погодившись із такими рішеннями, прокурор подав апеляційні скарги та просив обох підозрюваних взяти під варту і визначити розмір застави. В свою чергу, захисник Анатолія К. у поданій апеляційній скарзі просив не застосовувати до його підзахисного жодного запобіжного заходу.
Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, доводи прокурора, пояснення Анатолія К., Івана Д. та їх захисників, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду не знайшла підстав для зміни запобіжного заходу та залишила підозрюваних під цілодобовим домашнім арештом, зобов’язавши, зокрема, здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорти для виїзду за кордон та носити електронні засоби контролю.

До відома: санкція ч.2 ст. 199 передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна; ч. 3 ст. 358 КК України — до 5 років обмеження або позбавлення волі.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду