Головна Новини “Тернополяни не знали про існування під їхніми ногами таких принад”

“Тернополяни не знали про існування під їхніми ногами таких принад”

У Тернополі справжній екскурсійний бум підземними ходами, знайденими у середмісті. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Нещодавно фахівці підтвердили існування семи катакомб XVI століття, більшість з яких – багаторівневі. Уже відкрили для туристів печери під тутешнім Старим замком. “Підземелля Тернополя – це була більше як легенда чи гіпотеза, у яку ніхто не вірив. Насправді самі тернополяни не знали про існування під їхніми ногами принад і прикрас. Для цього ми і вирішили проводити екскурсії масові і показувати”, – каже один з організаторів екскурсій людей Тарас Ковальчук.

До слова, нещодавно вирішили реконструювати підземну церкву у Тернополі. Архітектурна пам’ятка знаходиться під приміщенням обласної прокуратури на вулиці Листопадовій 4. Будівлю було споруджено у 1912 році.Катакомбна церква — один з чотирьох об’єктів, які знаходяться у місті Тернополі.

Як повідомив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини управління культури ОДА Ярослав Пелехатий, на початку XX століття в Тернополі на місці нинішньої обласної прокуратури стояв монастир французьких сестер-йосифіток. “На такі дані я натрапив в архіві. Монахині в ньому навчали наших панянок французької, етикету, покірності. Із Катедральним собором монастир з’єднувався підземним ходом. Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква. Була вона зовсім невеличка – якихось 3 м у висоту, 8 м – у довжину й 5 м – в ширину. У 1952-му в приміщення монастиря переселилась прокуратура. Вхід до підземної церкви було завалено, стіни її – побілено, а приміщення пристосовано під потреби господарів у мундирах. Святиню переобладнали під тир, у якому навчались стріляти з пістолетів. З роками тут, як і колись церковні співи, стихли й постріли. Згодом приміщення було закинуто”, – зазначив фахівець.