Головна Новини Тернополяни можуть втратити ще один сквер

Тернополяни можуть втратити ще один сквер

Безпідставне знищення зелених зон та скверів в Тернополі, нажаль, вже стало традиційним. Спокуса перед наживою перемагає здоровий глузд. Спритні ділки всіма способами намагаються захопити якомога більше ласих шматочків міської землі і не гребують ніякими методами для задоволення своїх непомірних апетитів. Дуже прикро, що всі ці оборудки провертаються з мовчазної згоди та при повній бездіяльності правоохоронних органів.
Цього разу мова йде про невеликий сквер на вулиці Купчинського біля міської лікарні. Роками там росли берези і нікому вони не заважали. Проте, на початку липня 2018 року на цій ділянці почали відбуватись дивні речі.
Голова Громадського руху протидії рейдерським захопленням, бездіяльності органів державної влади і місцевого самоврядування Ружена Волянська звернула увагу на те, що в кожному дереві скверу зроблено отвір і туди влито якусь хімічну сполуку. Це було дуже схоже на традиційну схему рейдерського захоплення тернопільської земельки з зеленими насадженнями. Спочатку потравити дерева, щоб вони всохли, а потім простіше отримати дозвіл на їх вирубку, адже отримати дозвіл на знищення здорових дерев доволі проблематично.

На місце події викликали правоохоронців, щоб зафіксувати факт нищення дерев в сквері, а також направлене прохання екологічній структурі про проведення експертизи хімічної сполуки, яка витікала з отворів в деревах. Поліція факт задокументувала, і на тому свою роботу вирішила вважати завершеною.

Зі свого боку, Ружена Волянська повідомила тернополян, що зробить усе можливе для порятунку скверу від рейдерського захоплення. На місце свідомого знищення дерев викликала фахівців, щоб спробувати врятувати здорові берези. Крім того, отримала від міської влади дозвіл і за власний кошт впорядкувала територію скверу та облаштувала пішохідну доріжку від паркувального майданчика до лікарні.

Але історія на цьому не завершилась. Виявляється, це лише початок беззаконня по-тернопільськи.
Майже через місяць відколи Ружена Волянська помітила нищення дерев і весь цей час лікувала і опікувалася ними, в суботній ранок 4 серпня 2018 року в сквері почали зрізати берези. На місце робіт знову викликали поліцію.

Доки правоохоронці стояли в якості декорацій на місці події – Громадський рух намагався терміново зупинити вирубку скверу. Варто зауважити, що чоловік, який назвався представником власника ділянки, не мав жодного дозволу на проведення робіт.
Слідчий міського відділу поліції Харкавий Назар на запитання, чому він не заперечує проти продовження вирубки дерев, сідає в авто і залишає місце правопорушення. На запитання чи законна вирубка дерев, надає відповідь (після телефонної з кимось розмови) , що право власності на «якусь» ділянку він отримав , а на вирубку дерев ніяких дозволів немає. І, виявляється, що цього і не потрібно (за його словами), бо є якась постанова КМУ, яка дозволяє будь-які дії на приватній території. Але «професійний слідчий» забув (або просто не знає) закон України , який чітко прописує норми і процедуру , після якої можна проводити вирубку здорових дерев, отримавши на це дозвіл екологічної інспекції , акти комісії органу самоврядування на вирубку дерев, і аж після цього можна приступати до відповідних робіт. Але кому потрібен в Тернополі закон?
Виникає декілька запитань:
1. Чия ця земля, де проходила настільки швидка вирубка дерев (адже на вимогу надати документи, «представник» відмовився)?
2. Які є дозвільні документи на вирубку здорових дерев, які росли на цій ділянці десятиліттями.
3. Чи проходила ця ділянка обстеження спеціальної комісії міської ради щодо вирубки дерев?

Після розмови з головним екологом області Ференцом Едуардом, стає зрозумілим, що межі ділянки поки не встановлено, бо екологи на моє звернення від 2.07.2018 р. дали запит по суміжній ділянці. Проте, мною встановлено кадастровий номер і ми готуємо нові запити в міську раду, Держгеокадастр. Спільними зусиллями будемо встановлювати ці факти. На жаль, ми втратили час, пише на своїй сторінці в соціальній мережі Ружена Волянська.

Зупинити рейдерів таки вдалося, але, як виявилося ненадовго.
Вже 9 серпня о 6.30 ранку мешканців прилеглих будинків знову розбудив шум в сквері. Дерева продовжили різати. Люди вийшли на вулицю і знову намагались відстояти сквер.


Громадський рух і далі намагається зберегти сквер для тернополян. На сьогоднішній день громадська активістка Ружена Волянська особисто взяла на контроль це питання і вже багато зробила для його вирішення:
1. Запити направлено в земельній відділ ТМР щодо дозвільних документів на земельну ділянку, де проводилась невідомими особами вирубка дерев;
2. Запити направлені в ЖКГ ТМР щодо наявності актів комісії про дозвіл на вирубку цих дерев;
3. Запити направлені на міського голову Тернополя щодо роботи комісії по обстеженню зелених насаджень на цій земельній ділянці (в назві можу помилитись, прошу за це вибачити).
4. Проведені зустрічі з начальниками обласної екологічної інспекції, земельного відділу ТМР, ЖКГ, благоустрою ТМР тощо.
5. Остання Інформація: земельна ділянка знаходиться у приватній власності (0,1 га), дозволів на вирубку немає і актів обстеження комісією на вирубки дерев не проходило.
6. Обласна екологія зафіксувала факт знищення здорових дерев (є відповідний документ).
7. Поліція за нашою заявою мовчить. Дій нуль.
8. В Держгеокадастр направлено запит на межі ділянки. Є застереження, що було знищено дерева на міській суміжній території, тобто вирубка велась стихійна і швидка настільки, що не рахувались з місцезнаходженням дерев.
Але є ще один дуже суттєвий момент у всій цій історії. Знищення скверу підняло хвилю обурення в соціальних мережах і багатьом цікаво, хто ж насправді цей загадковий власник ділянки, який дозволяє собі такі дії без відповідних документів?
Видання « Часопис» стверджує, що цим власником є одіозний тернопільський бізнесмен-аптекар Борис Рубленик. Така версія цілком ймовірна, зважаючи на зухвалість захоплення земельної ділянки та манеру поводити себе, як справжній господар в місті. За паном Рублеником тягнеться цілий шлейф кримінальних проваджень та рейдерських захоплень чужих ділянок.
Чому ймовірна присутність Бориса Рубленика є настільки суттєвим фактором? Та тому, що з цим підприємцем не можуть собі дати ради ні поліція, ні прокуратура, ні жоден суд…
Якщо і справді до цієї ділянки Борис Рубленик має відношення, то, швидше за все, тернополянам доведеться свій сквер «запити холодною водою». В Тернополі, нажаль, нема державної структури, яка могла б якось вплинути на цього бізнесмена. Єдина надія на те, що громадські лідери таки згуртуються і заставлять запрацювати державну систему згідно букви Закону, а не на догоду місцевим «небожителям».