Головна Новини Тернополянин отримав почесну державну нагороду

Тернополянин отримав почесну державну нагороду

Орден «За заслуги» ІІІ ступеня вручив очільник області Степан Барна голові Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих України Дем’яну Чернецю під час мітингу-реквієму, присвяченого Дню пам’яті жертв політичних репресій.
Нагорода призначена згідно Указу Президента України «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності України», за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю.


«З 1944 по 1952 рік на Західній Україні було репресовано 500 тисяч осіб. Це був цвіт української нації. З них 153 тисяч — розстріляно, 134 — зарештовано, а ще 203 тисячі депортовано, — розповів під час мітингу Дем’ян Чернець. — Українці освоювали та розбудовували безлюдні простори російської землі. Багато хто з них витримав нелюдські умови, важку працю у концтаборах та зміг повернутися на рідну землю».
У 1991 році був виданий Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій». За словами Дем’яна Чернеця, він потребував перегляду і лише через багато років Верховна Рада прислухалася до рекомендацій, наданих Товариством політичних в’язнів та репресованих.
«2 травня Президент підписав Закон, який вирішить багато наших проблем. Разом з тим, приємно відзначити, що на Тернопільщині політв’язні та репресовані вже й так отримують допомогу та підтримку. Згідно рішення сесії обласної ради, для учасників ОУН-УПА передбачена суттєва доплата до пенсії. Це рішення підтримали вже п’ять районів області, окремі сільські ради також виділяють з бюджетів кошти для підтримки політв’язнів і репресованих», — наголосив Дем’ян Чернець.