Головна Новини Тернополянин має намір привернути увагу американців до війни на сході

Тернополянин має намір привернути увагу американців до війни на сході

Тернополянин Сергій Норд – боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» і командир Тернопільської резервної сотні ДУК. А у вільний від війни час він любить велосипедний туризм. Сергій вже об’їздив майже весь захід нашої країни, побував у Румунії. І ось тепер на нього чекає важлива поїздка за океан, пише “Свобода”

– Сергію, навіщо ти їдеш у таку далечінь?

– Це буде грандіозна поїздка. Протяжність її маршруту становитиме більше десяти тисяч кілометрів. Стартуємо в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія, США) і прямуємо до Канади, а звідти – знову до США, але вже до міста Вашингтон. І весь  цей шлях ми долатимемо на велосипедах.

– Хто це – «ми»?

– В цьому веломарафоні братимуть участь 12 людей, серед яких лише одна дівчина. Всі так чи інакше брали участь у російсько-українській війні. Хтось воював проти кремлівських окупантів у батальйоні «Київ», хтось – у Збройних силах, інші займалися волонтерством.

– Повертаюся до першого запитання: для чого?

– Мета нашої поїздки – привернути увагу американців, канадців до проблем війни, пояснити заокеанським друзям злочинну сутність Росії. Весь цивілізований світ майже нічого не знає про те, що Росія напала на нас, що на Донбасі воюють її солдати російською зброєю. І вбивають ні в чому не винних людей. Окупанти інформаційно працюють дуже потужно. І ми цю війну поки що програємо. Тому мета нашої кампанії – розвіяти пелену російського обману і розкривати очі людям за океаном.

Ми самі – живі свідки новітньої історії. Будемо розповідати про війну, показувати людям відео. Словом, правдою перемагати брехню.

– Хто організував цю поїздку?

– Ініціатором був Костя з батальйону «Київ». Після закінчення служби він організував проект «Схід-Захід». Мандрував велосипедом усіма регіонами України і розказував правду про війну. Згодом уже була мандрівка країнами Європи. Костя зі своєю командою проїхав 11 тисяч кілометрів через територію 16 країн. Спілкувалися з людьми, розвінчували брехню кремлівської пропаганди, збирали кошти для лікування поранених українських бійців. До речі, хлопці привезли понад 5 тисяч євро.

– Під час поїздки до США теж збиратимете кошти?

– Так! Крім пропаганди, будемо, за можливістю, збирати пожертви для потерпілих внаслідок війни на сході нашої держави!

– Хто допомагає організувати цю поїздку?

– Велику частину коштів надає Міністерство закордонних справ України! Адже наша поїздка – це проект міжнародного масштабу задля покращення іміджу нашої країни в світі. Нам допомагають і українці, які живуть в Америці. Ми літаком летимо в Лос-Анджелес. Туди ж будуть доправлені й велосипеди.

– Наскільки часу запланована ця поїздка?

– Вона розпочинається 16 травня і закінчиться у серпні цього року. У нас є приблизно 100 діб, щоб розказати людям про Україну, її проблеми.

– Наскільки готові фізично всі учасники?

– Ми постійно їздимо, тренуємося. Адже нам доведеться  щодня долати не менше 160 кілометрів. Тому кожен із нас розуміє, що потрібно бути готовим до всього. Більшу частину подорожі будемо ночувати в наметах. Адже на готелі нема коштів. А ще ми всю поїздку будемо фіксувати на відео і фото. І намагатимемося викладати усе в Інтернет, щоб люди бачили нас, стежили за перебігом кампанії. Хлопці вже набралися досвіду з європейської мандрівки. Тоді вони лягали спати опівночі і вже о п’ятій ранку прокидалися, щоби встигнути усе зробити.

– А морально команда готова до поїздки?

– Так. Ми розуміємо, що наш приклад може змінити чиєсь життя. Хтось кине коротати свій час у барах та за комп’ютерними іграми й візьметься допомагати добровольцям. Іншим це допоможе боротися зі стресом, депресією, життєвими негараздами. Ми хочемо показати колишнім бійцям, що є життя після війни. Так, вона триває, вона не закінчена. Але ті, хто пройшов крізь пекло боїв і тепер не може призвичаїтися до мирного життя, не знає, куди подітися, має знати: вихід є і не варто опускати руки. Бо найважливіше, найстрашніше вже пережито – ворога зупинено і вдалося вижити під кулями російських окупантів.

P.S. Сергій Норд звертається до всіх жителів області. Потрібна допомога! Можливо, хтось може на три місяці позичити ноутбук, аби хлопець мав можливість самостійно монтувати відео та пересилати його в Україну. Якщо ви готові допомогти, телефонуйте Сергієві: (096)1721666.

Михайло УХМАН