Головна Новини Тернополянин Дмитро Підручний вдало виступив у класичній естафеті на Кубку світу з...

Тернополянин Дмитро Підручний вдало виступив у класичній естафеті на Кубку світу з біатлону

В рамках Першого етапу Кубку світу з біатлону в Естерсунді відбулась класична естафета. У складі чоловічої команди Україну представив тернопільський біатлоніст, чемпіон світу Дмитро Підручний. Наш земляк був фінішером гонки. Окрім нього, на трасу вийшли також Артем Тищенко, Артем Прима та Руслан Ткаленко. В результаті наша четвірка посіла шосте місце. Ось як описує перебіг подій під час чоловічої класичної естафети Федерація біатлону України. Перший етап – і Артем Тищенко, який провів в Остерсунді два дуже суперечливих старти: відмінний одиночний мікст і гнітючу індивідуальну гонку. Проте, з трійки молодих спортсменів Тищенко-Лесюк-Дудченко, Юрай Санітра зробив вибір на користь того, хто вже має досвід потрапляння на подіум Кубка світу. Артем і сьогодні був не дуже швидкий на дистанції, проте на обох рубежах відпрацював безпомилково! Трохи б швидкості – і з такою стрільбою можна було передавати естафету в трійці, що лідирує, адже основні конкуренти за перемогу на цьому етапі помилок не уникли. Але поки Артем не готовий битися на трасі з суперниками рівня Йоханнеса Дале або Емільєна Жаклена – до закінчення свого етапу українець прийшов 10-м, відстаючи від Еріка Лессера, що лідирує, і збірної Німеччини на 36 секунд. Втім, із записних фаворитів по-справжньому не провалився ніхто: лише росіяни трохи відстали, закінчивши етап восьмими з 35-секундним гандикапом.

На другому етапі вітер на стадіоні посилився, виросли і швидкості спортсменів, які кинулися в боротьбу – і ця гримуча суміш привела до неймовірних поворотів і переміщень в гонці! Вже на стрільбі лежачи відразу кілька лідерів пізнали принади проходження штрафного кола! Дмитро Малишко та Кантен Фійон Майє заробили по одному, а німець Філіп Хорн, що лідирував – одразу два, миттю відкинувши команду Німеччини за межі першої десятки! У цій ситуації стрільба Артема Прими, який закрив-таки мішені трьома запасними патронами, дозволила полегшено видихнути. А після того, як Артем з шести пострілів впорався зі стійкою, він відродив надії нашої команди на високий результат! Суперники продовжували помилятися, а Україна із задоволенням цими помилками скористалася – п’ята позиція на екваторі гонки! Так, до лідируючого тріо Швеція-Норвегія-Франція була хвилинна дистанція, однак, будемо реалістами, поки на боротьбу за призи наш експериментальний склад може претендувати при дуже великому збігу зірок: перед стартом гонки навіть місце в десятці вважалося хорошим підсумком.
Руслан Ткаленко початок свого етапу провів в групі з чотирьох команд, це дозволило не працювати наодинці і більш розмірено підійти до стрільби. Правда, без промаху обійтися все одно не вдалося: на стрільбі лежачи Руслан відпрацював з одним запасним патроном, до якого на нелюбимій стійці додав ще три. До фінішу свого відрізку Ткаленко прийшов сьомим, поступаючись лідерам більше двох хвилин.

А в когорті лідерів відбулися чергові глобальні перестановки! Стрільбище Остерсунду знову підтвердило підступність своєї першої установки в умовах сильного вітру. І на цей раз «жертвою» стали господарі траси. Мартін Понсілуома, який лідирував, настріляв на коло штрафу і своє перше місце обміняв на четверте! Але головне сталося попереду шведа. До фінішу третього етапу, нарешті, утворився той лідерський дует, якому всі і пророкували боротьбу за перемогу в цій гонці. Екс-володар Кубка світу Тар’єй Бьо провів свій етап трохи впевненіше, ніж Сімон Дестьйo, і це дало невелику перевагу Норвегії над Францією – всього-лише 11 секунд.
Але ці секунди були в епічній дуелі Йоханнес Бьо – Мартен Фуркад! Перше очне протистояння двох записних фаворитів сезону! В індивідуальних гонках французькі сервісмени продемонстрували свою перевагу над усіма командами в підготовці лиж. Але за два дні і погодні умови змінилися, та й Бьо-молодший вийшов на гонку, розлючений попередньою невдачею. На час четвертого етапу всі інші події в гонці відійшли глибоко на другий план!
Перша перестрілка завершилася на користь француза: Мартен по ходу дистанції трохи відставав, проте на рубежі відпрацював без помилок, у той час як норвежець використав один запасний патрон! Втім, стрільба стрільбою, але «голодний» і злий Йоханнес Бьо нестримний! До другого рубежу норвежець не тільки відновив гандикап, а й збільшив його до 17-ти секунд, заробивши право ще на одну помилку. Такий сценарій і запропонувала гонка: Бьо знову скористався одним запасним патроном, Фуркад знову відпрацював бездоганно, але 7 секунд на користь Норвегії перед останнім колом не залишали сумнівів у тому, що перша естафета сезону буде за скандинавами!
Не менш цікава дуель пройшла в боротьбі за п’єдестал пошани. На заключну стрільбу майже одночасно прийшли Домінік Віндіш і Олександр Логінов. Італієць помилився першим, і росіянин при чистій стрільбі міг йти за медаллю. Але і Логінов здригнувся на останньому пострілі в стійці, і Віндіш, закривши мішень запасним патроном, привів Італію на п’єдестал пошани!
Була своя, не менш важлива і гостра дуель і у нашого фінішера Дмитра Підручного! Капітану команди не звикати відігравати позиції на останньому етапі, але на цей раз ціною цього було потрапляння в квіткову церемонію! Стартувавши сьомим і маючи 42 секунди відставання від словенців, які йдуть шостими, Підручний до стрільби стоячи майже наздогнав суперника. А, провівши другий рубіж більш впевнено, ніж Рок Тршан, українець впевнено заїхав на шосту позицію першої в сезоні естафети!
Завдяки супер-результату (саме так охарактеризував президент федерації можливе шосте місце в коментарі перед гонкою), Україна піднялася в Кубку націй відразу на три позиції і тепер займає сьому сходинку.

Естафетний дебют сезону вдався!

Естафета. Чоловіки
1. Норвегія (0+9) 1:10:30,4
2. Франція (1+7) +32,3
3. Італія (0+8) +1:27,1
4. Росія (1+10) +1:41,4
5. Швеція (2+12) +2:00,7
6. Україна (0+9) +2:32,7