Головна Новини Тернополянам радять остерігатися псевдоволонтерів

Тернополянам радять остерігатися псевдоволонтерів

На вулицях міста, у транспорті чи певних закладах тернополянам неодноразово доводиться зустрічати волонтерів, які збирають кошти на допомогу хворим, на військові чи інші потреби. Як правило, чимало містян охоче передають пожертви таким благодійникам, при цьому навіть не цікавляться документами, які мають бути у благочинців.

Як не дивно, волонтерство, яке останніми роками особливо активізувалося в області, на сьогоднішній день стало не тільки способом допомогти потребуючим людям, але й новою формою «камуфлювання» для того прошарку людей, які намагаються за рахунок інших отримати зиск.

Як розповів речник поліції Тернопільської області Сергій Крета, цьогоріч на Тернопільщині було зафіксовано три випадки затримання людей за неправомірний збір коштів.

Двічі ми затримували людей, які збирали гроші нібито на побудову церкви. Одні «волонтери» просили кошти на храм в Луганській області, а інші – в Одеській. Коли ми почали розслідувати цю справу, то виявилося, що “доброчинців” ніхто не просив займатися благодійним збором на церковні потреби в перелічених областях. На сьогоднішній день, як у нашій, так і в інших областях України, засновуються певні благодійні фонди. Як показує практика, такі новостворені структури не завжди створюють задля суто благочинної діяльності.  Ми не можемо перевіряти, якою діяльністю вони займаються, адже маємо право це робити лише тоді, коли до нас надходять від громадян певні скарги на їхню неправомірну роботу, — повідомив Сергій Крета.

Важливо, що за зовнішнім виглядом відрізнити волонтерів від шахраїв майже неможливо. Тому для того, аби не потрапити на гачок до псевдоблагодійників, людям потрібно звертати увагу насамперед не на палкі заклики до допомоги, а на документи, якими повинні володіти «прохачі».

— Люди, які займаються збором коштів на ті чи інші потреби, повинні насамперед мати документ, який засвідчує реєстрацію благодійного фонду, від імені якого діють волонтери. Якщо ж люди збирають кошти на потреби хворих діток, то благодійники також повинні мати заяву одного з батьків, де є підтвердження діагнозу хворого. Також волонтер повинен мати дані за останній квартал, скільки коштів було зібрано ними та куди направлено. Важливо, що до нашого благодійного фонду від містян надходить немало скарг на людей, які збирають гроші на вулиці. Буває, що люди скаржаться і на «сумнівні» благодійні фонди, які відкриваються переважно на літній період, а потім можуть несподівано припини свою діяльністю, — наголосив керівник тернопільського представництва БФ «Фонд Добрих Людей» Павло Бойко.

Пан Павло підмітив, що, перед тим, як подавати чи надсилати пожертви в той чи інший благодійний фонд, людям потрібно уважно перевіряти, скільки часу ця структура діє в Україні. Якщо фонд працює декілька років та має добру репутацію серед громадськості, то навряд чи благодійна інституція займається шахрайством та маніпулює довірливими громадянами.

Джерело: Тернополяни