Головна Новини Тема вирубування лісів в Монастириському районі “роздута”?

Тема вирубування лісів в Монастириському районі “роздута”?

Проблему незаконного вирубування лісів обговорили нещодавно на засіданні колегії обласної державної адміністрації. Представник громадської ради при ТОДА, під час виступу начальника ГНПУ в Тернопільській області Олександра Богомола, звернув увагу на те, що у лісових господарствах незаконно вирубують деревину і вивозять її вночі. Голова облдержадміністрації Степан Барна попросив прокоментувати факти, які були задокументовані працівниками екологічної інспекції та громадськими активістами у Гусятинському та Монастириському районах.

Керівник Гусятинської райдержадміністрації Віталій Батіг зазначив, що нещодавно екологічною інспекцією в районі було встановлено факт вирубування деревини на 1 мільйон 700 тисяч гривень. І попросив керівника обласної поліції взяти на контроль розгляд порушеної за цим фактом кримінальної справи. Адже вирубування лісу тривало декілька місяців і на його усні звернення ніякої реакції не було. А от голова Монастириської райдержадміністрації Степан Бойко, переконаний, що у його районі вирубування лісу відбувається законно.

«Тема роздута, – сказав Степан Бойко. – У нас чотири ревізії різні було, це хтось паразитує в тому. Там зловили підприємця, який займається ліцензованою вирубкою лісу, із Монастириська сам. Він може і вночі возити деревину, це його справа».

Голова облдержадміністрації Степан Барна пояснив, що ніхто не заперечує проти планових рубок лісів. Тому ліс має бути облікований і людей повинні інформувати про дати проведення планових вирубувань. Якщо ж дерева рубають незаконно, то за це винних мають карати. Також додав, що останнім часом у активістів до Агентства лісових ресурсів немає претензій, натомість є скарги по колгоспних лісах.

Прокоментував ситуацію також Олександр Богомол.

«Лінія 102 автоматично пише будь-яке повідомлення чи від громадського активіста, чи від особи, чи від представників державних органів, – розповів Олександр Богомол, начальник Головного управління Нацполіції у Тернопільській області. – Ми маємо достатньо контролерів для того, щоб контролювати дії поліції щодо реагування на будь-які повідомлення, в тому числі по Монастириську. Є багато людей, які постійно нас повідомляють про те, яким транспортом вивозиться ліс. Ми реагуємо, виїжджаємо, перевіряємо документи, разом з лісовим господарством робимо звірку законності або незаконності діяльності щодо вирубки лісів. Є декілька кримінальних проваджень де такі рубки були незаконні, є в тому числі встановлені особи. Деякі провадження уже направлені до суду, інші будуть направлені до суду за результатами розслідування. Є випадки, коли рубка лісів здійснювалася і ми не встановили осіб, які це робили. Але в будь якому разі, жодне повідомлення поза увагою поліції не залишиться».