Головна Новини Тарифи на воду: починаючи від 2021 року міста будуть самостійно встановлювати ціни

Тарифи на воду: починаючи від 2021 року міста будуть самостійно встановлювати ціни

Сьогодні тарифи на воду визначає одіозна НКРЕКП

 

Міністерство розвитку громад і територій обіцяє повну передачу повноважень з регулювання діяльності постачальників комунальних послуг від Національної комісії НКРЕКП до органів місцевого самоврядування. Про це свідчить проєкт концепції реалізації державної політики у сфері комунальних послуг. Простішою мовою: з 2021 року тарифи за комуналку будуть встановлюватися не у Києві, а на місцях.  В українських громад з’явиться шанс на економічно прийнятні комунальні тарифи, а не ті, які «зверху» спускає НКРЕКП.

Як тарифи встановлюються зараз

Тариф на воду встановлює не місцева влада, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Нові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення Комісія затвердила 4 лютого. Відтак вартість водопостачання зросла у 45-ти містах України. Окрім обласних центрів, послуги водоканалів подорожчали в містах, де нараховується понад 100 тисяч споживачів.

Ціна у конкретному регіоні залежить знову ж таки від рішення НКРЕКП. Комісія бачить доцільність у такій відмінності цін, зважаючи на різні обставини в регіонах: доступ до води, ціни на електроенергію та інші показники. Тернопіль отримує воду у мережі з підземних родовищ, що вимагає додаткових витрат. Натомість більшість міст України отримують воду з річок. Це також один з чинників, що впливає на кінцеву ціну.

Половину бюджету місцеві водоканали витрачають на електроенергію. Уряд підняв для водоканалів ціну на електрику ще влітку минулого року. “Вільний ринок електроенергії” для комунальних підприємств запрацював з 1 липня 2019 року. Лише за десять днів роботи ринку вартість енергії виросла більше ніж на третину.

Що пропонують на 2021 рік

В проєкті плану реалізації держполітики зазначено, що Мінрегіон до 30 вересня має розробити і внести на розгляд Кабміну законопроєкт про зміни до законодавства щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення.

До 30 листопада мають бути затверджені ліцензійні умови і порядок контролю за ними. Передачу повноважень з регулювання діяльності постачальників комунальних послуг заплановано на 1 липня – 31 грудня.

З 2021 року тарифи на комунальні послуги для підприємств тепло-, водопостачання і водовідведення мають встановлюватися виключно на місцевому рівні. Наразі на місцевому рівні встановлюють лише тариф на тепло. Але він залежить від ціни на газ, яку затверджують в Центрі.

Також концепція передбачає повне списання штрафних санкцій, накладених на підприємства комунальної сфери після 1 липня 2016 року.

Що така новація дасть людям і громадам

По-перше, очікується, що до реалізації інвестиційних проєктів тепло- і водопостачальних підприємств буде притягнуто кошти міжнародних фінансових організацій. В Тернополі такі роботи вже йдуть повним ходом. Наприклад, ведеться будівництво станції знезалізнення води, реконструція Верхньо-Івачівський водозабору, оптимізація й заміна мереж водопостачання й водовідведення.

По-друге, місцева влада краще знає потреби комунальних підприємств, фінансові спроможності людей. І найголовніше – може встановлювати економічно обґрунтовані та справедливі тарифи.

По-третє, коли місцевій владі дадуть змогу розподіляти тарифні надходження, буде більше коштів спрямували б на оновлення і модернізацію підприємств, оскільки місцева громада зацікавлена в оновленні своїх підприємств.

Модернізація у свою чергу дозволила б зменшити витрати на утримання і зробити підприємства більш економічно ефективними. Підвищити зарплати працівникам і покращити якість надання комунальних послуг.

Тепер головне завдання громади будь-якого з українських міст – тиснути на своїх депутатів, щоб цей законопроект про передачу на місця права на встановлення комунальних тарифів був проголосований. В іншому випадку, НКРЕКП буде й надалі спускати з Центру непідйомні тарифи, як для комунальних підприємств, так і для простих громадян.

Тарас Беглій