Головна Новини Таки схилилась «Тополя» під важким тягарем літ: у Чорткові попрощалися з легендарною...

Таки схилилась «Тополя» під важким тягарем літ: у Чорткові попрощалися з легендарною Марією Штепою

Першого червневого дня сумна звістка оповила Чортківщину: на 96-му році життя не стало людини-легенди нашого краю – колишньої зв’язкової УПА, багатолітнього в’язня сталінських таборів, активного громадського діяча, автора десятка книг Марії Штепи (псевдо «Тополя»), пише Чортків Сіті

Про цю видатну постать свого часу було писано-переписано багато у «Голосі народу». Наведемо тільки основні віхи з її біографії.

Народилася 13 березня 1925 р. у с. Ромашівка. З підліткового віку брала активну участь у діяльності «Просвіти» в рідному селі. У 1942 р. вступила в ОУН. Працюючи у райфінвідділі на той час Білобожницького району, була зв’язковою УПА, повідомляючи про небезпеку в села, де планувались облави. Допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки. 1946 р. за доносом провокатора її арештували. Поки тривало слідство, майже два роки відсиділа в Чортківській тюрмі, після чого довгих десять літ відбувала покарання в таборах Мордовії.

 Фото Ореста Лижечки

Повернувшись із заслання, підтримувала націоналістичний дух на рідних теренах, організувавши церковний хор в селі Білобожниця. Ініціювала спорудження пам’ятника жертвам тоталітарного режиму у центрі села та відновлення могили січових стрільців на місцевому цвинтарі.

Останніх два з половиною десятиліття мешкала у БСМ «Карітас», що в приміщенні Бучацької єпархії УГКЦ. Тут, у його у підвалах, свого часу знаходилась катівня НКВС, через лещата якої довелося пройти цій мужній жінці. І досі, розповідала, чулися їй стогони мордованих, не даючи забути страшне минуле. Пізніше зусиллями пані Марії тут створено музей політв’язнів і репресованих, де проводила екскурсії.

Марія Штепа неодноразово подавала дописи до районної газети на різну національно-патріотичну тематику. Це вона привідкрила світу постать племінника Тараса Шевченка, похованого в часі Першої світової війни на цвинтарі с. Ромашівка. Сивочолу жінку охоче запрошували до шкіл, де вона на прикладі героїчної боротьби своїх сучасників виховувала в учнів почуття любові і відданості Вітчизні. Навіть на схилі віку мала чудову пам’ять. Завдяки письменницькому таланту та невтомній праці з-під її пера десять книг. В часі 95-річного ювілею розповідала, що має задум написати одинадцяту, але не судилося…

 Фото з архіву редакції “Голосу народу”

Президентським Указом від 22 серпня 2016 р. за вагому сподвижницьку працю на ниві державотворення та з нагоди 25-річчя Незалежності України учасницю національно-визвольного руху Марію Степанівну Штепу нагороджено орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Другого червневого дня у церкві Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії відбувся похорон Марії Штепи, чин якого відслужив преосвященний владика Бучацький Димитрій Григорак у співслужінні багатьох священиків. Світлу пам’ять Марії Степанівни вшанували керівники районної та міської влади, представники політичних партій та громадських організацій, просвітяни і просто небайдужі чортків`яни.

Фото Максима Огородника

Під повстанську пісню «Повіяв вітер степовий» провели тіло покійної в останню путь.

 Фото Максима Огородника

Поховали легендарну «Тополю» у селі Калинівщина, де мешкає її родина.