Головна Новини Сім’я з Тернопільщини прихистила майже дві сотні вимушених переселенців

Сім’я з Тернопільщини прихистила майже дві сотні вимушених переселенців

Майже дві сотні вимушених переселенців безкоштовно прихистила в своєму домі сім’я Садляк. Зараз у будинку Світлани та Володимира живуть 26 людей, які приїхали з Харкова, Києва, Бучі та Маріуполя.

На кухні сім’ї Садляк готує обід харків’янка Анна Шитик. Жінка пече торт “Наполеон” за своїм фірмовим рецептом. Ним пригощатиме усіх жителів будинку. Вона розповідає, її сім’я приїхала на Тернопільщину 13 березня:

“Ми тікали з однією сумкою, з котом, бабусею. В одній руці кіт, а в іншій бабуся, двоє дітей, повідомляє Суспільне.

Тут ми вже майже місяць. Не стріляють і це вже добре. Отримуємо гуманітарну допомогу, продукти. Купуємо лише овочі”, – каже Анна Шитник.

Також в цьому домі живе родина харків’янки Олени. Жінка каже, що знайшла роботу, а її син Максим навчається дистанційно в місцевій школі:

“Я все життя працювала перукарем, коли приїхала сюди роботи у мене не було. Дякую пані Світлані, що допомогла мені влаштуватися в перукарню. Зараз я ходжу через день. Стрижу чоловіків, жінок і дітей”, – каже Олена.

Власниця будинку Світлана Садляк розповідає, матраци, одяг та продукти для переселенців приносять жителі громади та волонтери. Жінка каже, від початку повномасштабної війни надає житло безкоштовно усім охочим:

“Наше місто є надійним тилом, затишним домом для людей, які переїхали. Ми щодня молимося. Дякуємо Богу за життя. Дякуємо, що можемо допомагати один одному. Молимося, щоб Україна витримала ці випробування, які прийшли на нашу землю”.

У Тернополі безкоштовне житло для переселенців надали понад тисячу людей, розповіла начальниця Тернопільського Центру надання адміністративних послуг Інеса Паничева. За її словами, ці люди мають можливість отримати грошову компенсацію за комунальні послуги. Це приблизно 450 гривень в місяць за одну людину

“Щоб отримати цю послугу власник приміщення, якому виповнилося 18 років, повинен звернутися до ЦНАПу і подати документи. Це документ, що підтверджує право власності на житло, паспорт громадянина України, ідентифікаційний код. І задекларувати, яка кількість осіб проживає”, – каже Паничева.

Скільки людей загалом в області безкоштовно прихистили переселенців ще підраховують, каже заступниця директора обласного департаменту житлово-комунального господарства Софія Близнюк. За її словами, територіальні громади мають сформувати списки та подати їх у департамент.