Головна Новини Сільський агробізнесмен з Тернопільщини замість пшениці вирощує фундук

Сільський агробізнесмен з Тернопільщини замість пшениці вирощує фундук

На Західній Україні найбільший фундуковий сад — на Тернопільщині, на території Кременецького району в с. Чуглові. Його засновник — відомий в області сільський агробізнесмен, сподвижник органічного виробництва продукції, енергійний і невтомний на ідеї Мирослав Загорський, пише 7days-ua.com

Фундук стало вигідніше вирощувати, ніж пшеницю. Клімат теплішає і зменшується кількість опадів. Це якраз добре для росту цього горіха. На одному місці він може рости півстоліття, найкращий урожай дає на сьомий — восьмий рік, по 2,5 тонни з гектара.

Фундук дуже затребуваний на ринку як внутрішньому в Україні, так і зовнішньому. Виграв той, хто посадив його раніше, а тепер має врожаї і значні фінансові надходження. Щоб засадити поле цими саджанцями, треба чимало вкласти і праці, і грошей. Але результат цього вартує. На Тернопільщині у фруктових садах фермерів, розсадниках професіональних садівників й аматорів вряди-годи доводилося бачити від сили 10 — 15 кущів «золотого» горіха. На ринку реалізатори хоч і пропонують фундук до 60- 80 грн за кущ, але здебільшого це кущ ліщини. Великі фундукові сади разом з чималими шкілками є на Київщині, Миколаївщині та Херсонщині. На Західній Україні найбільший фундуковий сад — на Тернопільщині, на території Кременецького району в с. Чуглові. Його засновник — відомий в області сільський агробізнесмен, сподвижник органічного виробництва продукції, енергійний і невтомний на ідеї Мирослав Загорський.

P4180202

Мій добрий і давній приятель Мирослав за фахом лікар-психотерапевт. Після закінчення Тернопільського державного медичного інституту в 1989 році лікувальну справу розпочав на цукровому заводі «Поділля» завідувачем профілакторію.  Продовжував її три роки у Польщі в м. Шльонську. Створив разом з колегами всеукраїнське періодичне видання «Медична газета України». А в 2003 чоловік різко змінив свій життєвий курс і перейшов у сільське господарство — зайнявся сільським туризмом, організовувавши туристам з усієї України, що вирішили гартуватися спартанським життям у с. Людвищі на Кременеччині, маршрути на конях.

Згодом Мирослав Загорський налагодив виробництво грибів. Завдяки польським інвесторам на Шумчині в с. Вілії організували спільне українсько-польське підприємство «Мікоген-Україна», де працювало понад 200 місцевих жителів. Тут вирощували й реалізували на рік 25 тис. тонн грибів шампіньйонів. Уже через кілька років підприємство, яке очолював директор Мирослав Загорський, виробляло 65 тис. тонн грибів, закривши нішу потребу цього продукту на внутрішньому ринку.

P4180218

У 2013 році Мирослав Загорський серйозно зайнявся вирощуванням фундуку та равликів. Перед тим він створив органічне господарство ФГ «Органік Бердлі».

— В Україні, особливо в кондитерській, цукерковій справі, гостра потреба в цьому заморському горіхові — фундукові. Ми майже 95 відсотків горіха фундука імпортуємо. Для задоволення харчової промисловості країни треба такі обсяги цього продукту, який можна виростити на 30 тисячах гектарах, — каже Мирослав Загорський. — На наших землях можна вирощувати, особливо в зоні Полісся, на Тернопільщині, де є вільні землі та сільгоспугіддя, забуті пасовища. Вирощування фундукових плантацій, черешневих, вишневих садів, плодоягідних культур, розведення равликів для багатьох могло б стати справою життя і  джерелом достатку в сім’ях. Наш фундук має великі переваги над турецьким — він значно смачніший, багатий на вміст амінокислот, цукрів, білків та олії.

Мирослав Загорський вирощує фундукову плантацію, яку заклав ще в 2013 році, висадивши 14 тисяч саджанців, на 27 гектарах. Сад — його гордість і добра надія. Крім того на двох гектарах має шкілку, де вирощує саджанці горіха. Серед районованих — сорти фундука «Каталонський», «Барселонський», «Кос форд», «Джіфон». Щоб забезпечити постійний і неперервний процес росту саджанців, побудував теплицю загальною площею 1600 кв. метрів, підземні тунелі для адаптації рослин, пересадки їх із поліетиленових пляшок у грунт. У процесі селекції фундука використовують генетичний матеріал саджанців для мікроклонування або інвітро. Цей процес зародження неодноразово схвалювали науковці та вчені селекціонери з Києва, Одеси, Польщі, відомі фахівці галузі.

Мирослав Сергійович активний учасник усіх всеукраїнських і регіональних наукових практичних семінарів, нарад, конференцій, «круглих» столів, вчиться сам і допомагає іншим.

— Фундук має прекрасну перспективу щедрих урожаїв горіхів на українській землі. Той, хто візьметься за цю справу, буде мати з роками вигідну ціну на горіх, що гарантуватиме достаток у домі, постійну роботу в рідному селі поруч із родинлю, своїми земляками.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here