Головна Новини Сьогодні тернополяни куштуватимуть “Голодну кутю”

Сьогодні тернополяни куштуватимуть “Голодну кутю”

Голодна кутя, або як ще називають Друга кутя чи Голодний Святвечір проводиться напередодні Хрещення. Відзначають це свято 18 січня за новим, і 5 січня – за старим календарем. Воно повторює обряд Багатої куті, але в дещо скороченому вигляді, тому й називається Голодною.

“Водохреще – це свято хрещення Ісуса Христа в священних водах Йордану Іоанном Хрестителем. І саме тому воно по своїй значимості менше за свято Різдво”, – розповіла www.5.ua арт-директор “Парку Київська Русь” Наталя Коваль.

Готували всього сім страв: рибний борщ, суп або галушки, смажена риба, капуста, горох, кутя та узвар. Страви робили не у великих горщиках, а в маленьких – в горщатах. Протягом всього дня всі мають дотримуватися суворого посту. Надвечір після трапези йти до церкви, де проходитиме служба, яка закінчуватиметься освяченням води.

“Вода на свято Водохреще незвичайна, а свята. Її має принести додому господар в глечику, або це може бути пляшечка. І цією водою він кропить всіх членів родини, хату, подвір’я, тварин, різні сільськогосподарські речі. Таким чином очищаючи будинок і кожного члена сім’ї. Злякати нечисту силу”, – додала Наталя.

У вечір перед Водохрещем прийнято запалювати ладан, або інші трави чи зілля, які очищують повітря від нечисті.

“Також пращури могли малювати крейдою хрестики в будинку для того, щоб очистити від злих сил будинок. Тобто це все були обрядові дії, які покликані очиститися. Коли Ісус хрестився, і всі його послідовники, вони очищувалися у воді. Напередодні хрещення також потрібно очиститися цими різними обрядами”, – запевнила Наталя Коваль.

Якщо говорити про західну Україну, то гуцули перед святом розпускають весняний сніп, який заносять до хати ще на початок новорічно-різдвяних свят. Із нього робили різні перевесла, обв’язували фруктові дерева в саду, щоб плоди добре росли і вся сім’я жила в достатку.

Також було багато інших цікавих прикмет, вірувань, наприклад, якщо у водохресну ніч вийти на вулицю і помолитися відкритому небу, попросити якесь бажання, то воно обов’язково здійсниться, адже ця ніч вважається богоявленою.