Головна Новини Сучасні рекетири: як із тернополян телефоном «вибивають» чужі борги

Сучасні рекетири: як із тернополян телефоном «вибивають» чужі борги

Яскраві вивіски на вулицях, повідомлення, які приходять на ваш мобільний телефон – і все це супроводжується оманливо-привабливими пропозиціями: «швидкі гроші до зарплати», «кредити без довідки про доходи», «кредити без прихованих платежів». Небанківські установи обіцяють золоту ману з неба, зважаючи на те, що рівень доходів в українців не високий, то вони часто звертаються до такого кредитування, навіть не усвідомлюючи, яка загроза на них чекає. Від вимагання не застрахований ніхто, навіть ті люди, які цих грошей і в руках не тримали. Що таке насправді мікрокредитування, до яких способів шантажу вдаються та історії потерпілих людей наші журналісти підготували спеціально для читачів «Номер один».

Повідомлення, якими тероризують Повідомлення, якими тероризують тернополян – це лише початок. Потім в хід тернополян – це лише початок. Потім в хід йдуть телефонні дзвінки з погрозами, йдуть телефонні дзвінки з погрозами, поздвонити можуть навіть в 2 ночі

730% і більше – саме стільки доведеться сплатити оформивши сумнівний мікрокредит на рік
Якщо взяти кредит у банку – це проблема, бо оцінюють кредитну історію, платоспроможність і ще велику кількість факторів, то без проблем можна взяти мікрокредит у небанківських фінансових установах, які кредитують на коротший термін без довідок про доходи – потрібен лише паспорт. Люди часто погоджуються на завуальовано привабливі умови, які потім перетворюються у фінансову кабалу.
Такі небанківські фінансові установи працюють за однаковою схемою.
Для прикладу, ви захотіли взяти у позику 1000 гривень, відсотки за користування коштами – 20 грн. у день (2%), це 63% на місяць, здавалось би небагато, але це – 730% у рік. Окрім цього, на протермінований платіж накладають штраф у сумі 2% на день. До того ж навіть якщо ви вчасно заплатили усі відсотки, то це ще не означає, що закрили кредит. Вимагайте папірець – довідку про закриття рахунку. Інакше відсотки й далі накопичуватимуться, але вже штрафні, і звісно, вас про це повідомлять лише з часом, коли буде вигідно компанії.
Сума виходить космічна, понад 1400 відсотків річних! Найголовніше, що це все прописано в договорі, який ви підписали. Такі собі лихварі сучасності. Зазвичай конторки, що заманюють людей швидкими кредитами до зарплати, насправді створені колишніми банкірами. А вони на відміну від більшості геть не безпорадні перед цифрами. Тож перш ніж бігти за легкими грошима, озбройтесь калькулятором. А краще двічі подумайте і тримайте в голові не те, що берете в борг, а те, що доведеться віддавати у тисячу разів більше, ніж взяли.
Але навіть якщо ви кредиту не берете, то не можете бути впевненими в тому, що з вас не вимагатимуть коштів. Під час підписання договору особа, що бере кредити, повинна вказати два номери телефону своїх поручителів, яким і будуть телефонувати, якщо борг не буде повернуто. І тоді починається найцікавіше.
Представники таких фінансових установ можуть телефонувати поручителям, які навіть і не знають про те, що є такими, пізно ввечері, вночі або рано-вранці. Також на роботу або його родичам, зв’язуватись із контактами у списку друзів в соціальних мережах. Загалом ведуть планомірні моральні атаки. Також дуже часто діють нечисто, направляють листи з нібито рішеннями суду про стягнення чи про вже арештоване майно. Причому без печатки. А людина, необізнана у правових питаннях, сприймає це як рішення суду, лякається та перераховує все, що тільки можна. Якщо сплатити кошти, не розібравшись у ситуації, а борг виявився не вашим, гарантії повернення коштів немає. Такі ділки залякують судом, втратою майна, навіть здоров’ям і життям. Якщо ж з усієї маси боржників із переляку заплатить бодай кожен третій, фірма в накладі не залишиться. Тому кредиторів цікавлять саме ті категорії боргів, у яких боржники виявляються найбільш полохливими, неосвіченими і довірливими, зазвичай саме такими є ті люди, які беруть мікрокредити.
Зателефонували мамі і сказали, що посадять у тюрму
– Мій друг узяв кредит в одній із таких компаній. Не те, щоби він був неплатоспроможний, але вказав мене в поручителях, я навіть про це не знала. Одного разу пролунав дзвінок. Я підняла слухавку, мені представились працівником поліції і повідомили, що я підозрююсь у вчиненні злочину. Інкримінували мені шахрайство. Сказали, що коли не поверну грошей, які взяв мій друг, викличуть мене на допит. Я попросила назватися, однак чоловік не захотів. Почав наполягати на своєму і нецензурно лаятись, після цього поклав слухавку. Я думала, що на цьому все. Але ж ні, ці с…ти пішли далі. Вони знайшли номер телефону моєї мами. Зателефонували і сказали, що їй потрібно розрахуватись за кредит. Якщо вона цього не зробить, то мене посадять у тюрму. Мама дуже розхвилювалася, у неї розболілося серце, а я ладна була прибити цих колекторів на місці. Невже вони не розуміють, що шкодять людям, які не мають жодного відношення до кредитних зобов’язань, – розповіла нам тернополянка Наталія П.
– Мій колишній чоловік викрав паспорт моєї мами. У далекому 2010 році взяв на нього у кредит телефон, який після цього здав у ломбард. Почалася судова тяганина, мою маму звинувачували в тому, що вона взяла в кредит телефон, а коштів не повернула. Врешті-решт довелося заявити почеркознавчу експертизу в суді, і виявилось, що підпис, який стоїть на договорі, не мамин. Таким чином було судом встановлено, що мама кредиту не брала. Ми думали, на цьому все, але ж ні – міфічний борг продали колекторам і вони почали тероризувати всю нашу родину. Це вже триває 9-й рік, уявляєте! Вони телефонували до мами, тиснули на неї, а вона – старша жінка, після інфаркту, слабке серце. Уявіть, як би зреагувала ваша мама чи бабуся, якби дізналася, що у неї кредит на 10 тисяч, а пенсія – 1700 гривень. Це кошмар. Ми змінили номер телефону мамі, і вони стали телефонувати до мене, а згодом – до всіх членів родини, тому довелося змінити телефонні номери усім. Тоді вони почали слати листи. Ми звернулися до адвоката, він нам усе пояснив і далі вже з ними сам веде розмову. Наскільки мені відомо, дзвінки не припиняються й донині, але на них уже відповідає наш юрист, – розповідає тернополянка Тетяна Х.
– У нас на підприємстві працював чоловік. Згодом він звільнився. Десь через 2 місяці після його звільнення до нас почали телефонувати невідомі особи. Вони погрожують, кожного дня шлють повідомлення, аби ми переказали своєму колишньому працівникові, щоби він заплатив кредит. А найцікавіше те, що кредит цей чоловік взяв уже після того, як звільнився з нашої компанії. Представники цієї небанківської фінансової установи телефонують із різних номерів. Вони навіть погрожували тим, що перепродадуть комусь цей борг, і ті людиприїдуть і будуть розмовляти зі мною зовсім по-іншому. От збираюся йти до поліції і писати заяву. Цікаво, як вони відреагують, – ділиться своєю історією тернополянка Ірина З.
– Історія – просто жах. Моїй мамі зателефонували о 3 ночі і сказали, що я в міліції і потрібно віддати кредит, мовляв, я поручився за свого друга, а той боргує і виїхав за кордон. Мама відразу подзвонила до мене, почала плакати. Я в шоці. Приїхав до мами, в неї голова розболілася, потім – серце. Подзвонили у «швидку», ті приїхали і госпіталізували маму з передінфарктним станом. У цій ситуації як бути? Знайомий із поліції сказав, що нічого не доведемо. Я би тим колекторам ребра переламав, –
розповідає свою історію Андрій К.
Ми поспілкувалися з правоохоронцями та поцікавились у них, що робити, коли телефонують прохачі з вимогою сплатити кредит чи кошти, яких ви не позичали.
– За цей рік зареєстровано понад 160 випадків телефонного шахрайства і щодо них порушено кримінальні справи. Такі звернення від мешканців нашої області – не рідкість. Якщо до вас зателефонували з вимогою оплатили кредит, то не панікуйте. Спокійно скажіть, що ви не підписували жодних фінансових документів, а людина, яка, мовляв, заборгувала, не знаєте. Якщо ж на тому кінці слухавки наполягатимуть на своєму, повідомте їм, що ви звернетесь на лінію 102 за допомогою. Зазвичай цього буває достатньо. Однак якщо дзвінки повторюються, заблокуйте цей номер. Якщо ж вам продовжують телефонувати з інших номерів, обов’язково звертайтеся за допомогою до правоохоронців. Працівники поліції на випадок таких ситуацій мають спеціально розроблену інструкцію та знають, як їм діяти. Зараз у поліції є технічна можливість перевірити, звідки було здійснено дзвінок. У будь-якому випадку не виконуйте вказівок тих, хто тероризує вас подібними дзвінками, і не перераховуйте їм коштів. Якщо є така можливість, записуйте аудіодзвінки, це потрібно для того, аби правоохоронці розуміли, як кваліфікувати дзвінок, та знали, як вносити відомості в ЄРДР, адже часто у таких дзвінках людям погрожують. Ще раз наголошую: у випадку таких телефонних дзвінків звертайтеся до правоохоронців, – розповів Сергій Крета, керівник сектору комунікації головного управління Національної поліції у Тернопільській області.
Вікторія Ушакова

КОМЕНТАР


Олена Степанова, адвокат
Такі вимоги, які озвучують представники небанківських фінансових установ, є незаконними. Щоби стати поручителем і відповідати за борги іншої особи, потрібно поставити свій підпис у договорі. Якщо ви не підписували документів, у яких зазначено, що ви беретеся за борги іншої особи, то ви за них не відповідаєте. Запам’ятайте, примусово стягувати гроші в нашій державі може тільки виконавча служба. Ані погрози, ані залякування вас не мають стосуватися. Якщо ви самі не брали в борг – платити за когось не треба. Але потрібно визнати, що такий сильний емоційний тиск кредиторів витримає не кожен. Зазвичай вони дуже агресивні у своїй манері спілкування. Більшість колекторів роблять розрахунок на елемент страху. Вони тиснуть на почуття провини і на больові точки конкретної людини (важке матеріальне становище, діти та інші фактори). Тому якщо вони до вас телефонують, візьміть свій емоційний стан під контроль. Вимагайте в колекторів претензії виключно у письмовій формі, з посиланнями на конкретні договори та юридичні підстави. Усі розмови записуйте на диктофон. У разі відвертих погроз і образ звертайтеся до поліції з заявою про відкриття кримінального провадження за однією зі статей Кримінального кодексу, це може бути порушення недоторканності приватного життя, вимагання, шахрайство або примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань.

Джерело: Тижневик “Номер один”