Головна Новини Сусідні країни забирають «мізки та руки» з Тернопільщини

Сусідні країни забирають «мізки та руки» з Тернопільщини

Відбулось чергове засідання регіональної ради з питань розвитку професійної освіти при обласній державній адміністрації, під час якого розглядались проект обласної програми розвитку та підвищення якості професійної освіти на 2018-2022 роки, звернення Тернопільської міської ради щодо створення багатопрофільних навчальних центрів професійної освіти у місті Тернополі.
З питання прогнозування потреб ринку праці регіону на найближчу та середню перспективи щодо обсягів підготовки кваліфікованого виробничого персоналу за визначеним спектром професій та кваліфікаційними рівнями доповів директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.
«Упродовж останніх років спостерігається тенденція зростання освітнього рівня населення України: 80% випускників здобувають вищу освіту, 20% – професійну. У структурі вакансій, які подають у службу зайнятості, переважає попит на кваліфіковану та низькокваліфіковану робочу силу, тоді як серед тих, хто шукає роботу, значну частину становлять особи з високим рівнем освіти. В області серед безробітних 44% з вищою освітою, а у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості – 83%, – поінформував директор ОЦЗ. – За 2 місяці 2018 року послугами служби зайнятості скористались понад 20 тис. осіб, у т.ч. 13 тис. безробітних. За сприяння служби зайнятості роботу лише з початку ц.р. шукали більше 400 випускників вищих і професійно-технічних навчальних закладів, а у 2017 році – 1,2 тис., у т.ч. 200 випускників, які навчались за держзамовленням. Вдалось працевлаштувати 276 випускників, з них половину перенавчали за рахунок коштів служби зайнятості.
Протягом січня-лютого 2018 року роботодавці поінформували центри зайнятості про наявність 8,5 тис. вакансій. Майже кожна п’ята вакансія – на підприємствах оптової і роздрібної торгівлі та в переробній промисловості».
Василь Олещук зауважив, що підготовка фахівців із вищою освітою та робітничих кадрів без достатнього врахування попиту ринку праці призвели до дефіциту інженерно-технічних кадрів і надлишку фахівців з деяких економічних спеціальностей. Зростання обсягів промислового виробництва останнім часом обумовило дефіцит кваліфікованих працівників основних робітничих професій.
Найбільший попит у роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників – це слюсарі, швачки, електромонтери, електрогазозварники, монтажники, пекарі. Є потреба у працівниках сфери торгівлі та послуг (продавці, кухарі, охоронники, кондуктори, офіціанти, бармени, перукарі). Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи – спеціалістів державної служби, державних виконавців, лікарів, інженерів різних галузей, економістів, фармацевтів, а також менеджерів. Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, вантажники, прибиральники, укладальники-пакувальники та двірники.
На 1 березня 2018 року на одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 5 безробітних. Тому особливого значення набуває прогнозування професійно-кваліфікаційного попиту на робочу силу та безперервне підвищення кваліфікації і перепідготовка трудового потенціалу.
Очільник обласного центру зайнятості також зазначив, що державною службою зайнятості на підставі аналізу даних щодо тенденцій останніх років, а також інформації про попит на працівників з різних джерел визначено перспективну потребу в кадрах на 2018 році у кількості 45,5 тис. одиниць або 4,2% у загальній кількості усіх вакансій країни. Найбільше за видами діяльності у оптовій та роздрібній торгівлі (9,9 тис.од.), освіті (4,6 тис.од.), будівництві (3,2 тис.од.), тимчасове розміщення й харчування (1,9 тис.од.), інформація та телекомунікації (0,5 тис.од.). У розрізі професій це – продавці, перукарі, офіціанти, бармени, мулярі, штукатури, свинарі, а також – фельдшери, апаратники хімводоочистки, завідувачі складу, постійною залишається потреба у підсобних працівниках.
Водночас структура попиту на робочу силу Тернопільщини зазнає суттєвих змін також під впливом трудової міграції населення за кордон. Обсяги якої з кожним роком збільшуються. Оскільки сусідні країни забирають «мізки та руки», тому постійним попитом користуються як працівники висококваліфікованих, так і технічних чи робітничих професій. На ринку праці все сильніше відчувається «кадровий голод». Якщо раніше він стосувався здебільшого висококваліфікованих працівників, то зараз нестача кадрів є і в робітничих спеціальностях у сфері обслуговування та будівництві, і в багатьох інших.
«Хочу зазначити, що зайнятими повинні бути всі, хто бажає працювати. Мета служби зайнятості, щоб кожен українець мав гідну роботу із достойною зарплатою, а кожне підприємство – сумлінних висококваліфікованих працівників.
Для цього необхідно передбачити створення системи професійної підготовки, яка дозволяє не лише здійснювати перенавчання працівників згідно з вимогами ринку, а й враховувати перспективні потреби, централізоване сприяння мобільності робочої сили в галузевому та територіальному аспектах. Перенавчання працівників повинно мати пріоритетне місце в активній політиці сприйняття зайнятості», – сказав директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.