Головна Новини Сумщина економічна: про «нафтовий пиріг», сільськогосподарську першість і не тільки

Сумщина економічна: про «нафтовий пиріг», сільськогосподарську першість і не тільки

symshchunaПідбиваючи підсумки 2014 року, виконуючий обов᾽язки голови Сумської обласної державної адміністрації Іван Боршош назвав пріоритетним досягнення  зовсім не економічне. На його думку, найголовнішим є те, що сум᾽яни не дали поширитися на своїй території ідеям сепаратизму та федералізації. Що й казати, спроби такі були. Зокрема, комуністи намагалися протягнути проект «Сумської народної республіки», проте підтримки не знайшли, натомість дізналися про свої пропозиції чимало «цікавого». «Сумщина – це Україна. І крапка», – вважають мешканці області за невеликим винятком. І це справді за сьогоднішньої ситуації є головним. Утім, існує безліч інших питань, що потребують вирішення або ж розвитку.

Сумщина минулого року виконала бюджет на 100,9%. Отже, область не є дотаційною навіть попри ті труднощі, що випали їй у 2014-му. Особливо складно доводиться промисловості. В силу географічних та історичних обставин  вона більше, ніж на 70%, була зорієнтована на Росію. Зараз відбувається переорієнтація на інші ринки. Приваблює європейський, є певні напрацювання з китайськими і в᾽єтнамськими партнерами. Але потрібен час, аби вийти й закріпитися на них, підтвердивши високі стандарти свого виробництва. Для цього необхідні модернізація та запровадження  нових технологій.

Великою проблемою минулого року стало й залучення інвестицій. Причини цього можна вкласти у три слова: «кордон, Росія, війна». Сумщина, яка має протяжний кордон з агресивним сусідом, здається інвесторам недостатньо захищеною. У зв᾽язку з цим керівники області вели перемовини з Міністерством оборони і очікують, що тут будуть розміщені військові частини кількістю п᾽ять-шість тисяч вояків. Це посилить обороноздатність держави на північних рубежах, а водночас, сподіваються, створить аргумент для інвесторів на користь регіону.

Зате агропромисловий комплекс області минулого року спрацював на «відмінно». За темпами виробництва валової продукції сільського господарства Сумщина зайняла перше місце в Україні. Сільгоспвиробники зібрали рекордний урожай за всю історію області: валовий збір зерна минулого року склав 3,8 мільйона тонн. Тепер, утім, треба поставити запитання дещо інакше: а як це перше місце позначилося на добробуті кожного селянина? Відповідно, далі мають активніше вирішуватися питання розбудови інфраструктури сільських територій, підвищення рівня життя мешканців села.

Минулого року Сумщина навчилася економити. Це безсумнівний плюс, бо наше «совкове» марнотратство щодо «гуртового-чортового», ніяк не дає українцям стати справжніми господарями. Між тим, відповідні роботи, виконані протягом липня-листопада, дали загальну економію 10,2 мільйона кубометрів природного газу. Проте плюс, як заведено, має свій зворотній бік. Область видобуває левову частку нафти в державі. Як розвивається ця галузь? Чи зростає видобуток, що було б логічним за енергетичної кризи? Виявляється, досі з року в рік видобуток скорочувався – згідно з …державними програмами! Розвідка родовищ останніми роками практично не велася. А область від «нафтового пирога» має аж надто маленький шматок, як на територію з багатими надрами.

…Проблем багато, тож попереду – робота. І при цьому – вирішення соціальних питань, до яких війна додала чимало нових. Так, до органів соціального захисту населення для взяття на облік звернулися 8624 особи, або ж 5817 тимчасово переміщених родин. Переселенці отримали 3,9 мільйона адресної допомоги.

Влада також підтримує сім᾽ї загиблих і поранених військовослужбовців, учасників бойових дій у зоні АТО. З обласного бюджету 27 родинам загиблих виплачено 2,7 мільйона гривень матеріальної допомоги. Так само підтримано поранених вояків, яким виділили 550 тисяч гривень…

Серед пріоритетів 2015-го Іван Боршош визначив переорієнтацію на ринки Євросоюзу, скорочення енерговитрат, збільшення обсягів сільгоспвиробництва, збереження соціальних стандартів… «Головне ж – сказав він, – зберегти Україну, посилити її обороноздатність».