Головна Новини Суд зняв всі заборони щодо роботи на торфі котельні на Київській (документи)

Суд зняв всі заборони щодо роботи на торфі котельні на Київській (документи)

Вже скоро відновиться реконструкція котельні на вулиці Київська, 3С, яку згідно проекту планують перевести на альтернативні види палива – торф’яну крихту.
Роботи проводитимуться на законних підставах та згідно рішення суду, повідомляють у ТзОВ «Тернопліьтепло».
Як з’ясувалось, Тернопільський адміністративний суд задовольнив заяву КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» та скасував ухвалу про заборону робіт з реконструкції котельні на Київській, 3С.
 
– Заяву комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради про скасування заходів реагування щодо державного нагляду в адміністративній справі №819/1125/17 за позовною заявою Державної екологічної інспекції у Тернопільській області до комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради про застосування заходів реагування задовольнити, – йдеться в судовій ухвалі.
Аналогічне рішення прийняли й у Державній екологічній інспекції Тернопільської області:
 
Листом від 23.04.2018 р. №1068/18 КПТМ «Теплокомуненерго» ТМР проінформувало Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області, що порушення, які були підставою для зупинення робіт по реконструкції котельні на торфяній крихті по вул. Київська 3-С у м. Тернополі потужністю 3,5 мегават, повністю усунуті […] З 18.12.2017 року підстав у Інспекції забороняти провадження планової діяльності із влаштування котельні на торф’яній крихті по вул. Київській 3-С у м. Тернополі потужністю 3,5 мегават немає, – йдеться у рішенні начальника Державної екологічної інспекції в області Едуарда Ференца.
У ТзОВ «Тернопільтепло», яке виконує роботи із реконструкції, зазначають, ще минулого року діяв закон «Про екологічну експертизу». Згідно цього закону для переоснащення котельні на Київській, 3С підприємство повинне було мати позитивний висновок державної екологічної експертизи. Через відсутність цього документу суд прийняв рішення про накладання заборони на проведення реконструкції.
Щоправда, вже наприкінці 2017 року закон, згідно якого наклали заходи реагування, втратив свою чинність. Натомість у силу вступив закон «Про оцінку впливу на довкілля». Згідно цього документу котельна на Київській, 3С не є об’єктом, який чинить значний вплив на довкілля, а тому – не потребує оцінок (експертиз), адже її теплова потужність складає не 50 і більше мегават, а всього-на-всього – 3,5.
– Після рішення суду щодо заборони проведення реконструкції, ми вирішили виправити наявні недоліки та отримати весь необхідний пакет дозвільних документів. Проте, коли звернулись із відповідним листом до Державної екологічної інспекції, там нас проінформували, що вже не потрібно проходити екологічну експертизу, адже згідно нового закону котельна на Київській 3С не чинить значного впливу на довкілля. Саме тому «Тернопільміськтеплокомуненерго» звернулось до суду щодо скасування заборони на проведення реконструкції, – пояснили ситуацію в ТзОВ «Тернопільтепло».
В «Тернопліьтепло» також наголосили, що підприємства мають всі необхідні документи і діють законно, а тому перешкоджання в проведенні робіт із реконструкції є правопорушенням. Кожен, хто чинитиме його – відшкодовуватиме завдані збитки через рішення суду.
Нагадаємо, що котельня на Київській, 3С є найпотужнішою в Тернополі та обслуговує 3 житлових мікрорайони міста.