Головна Новини Студентка з Кременця стала відомою художницею в Португалії (ФОТО)

Студентка з Кременця стала відомою художницею в Португалії (ФОТО)

Нещодавно у музеї  Юліуша Словацького, що в Кременці, відбулося відкриття виставки графічних робіт Анет Собко «Життя – як політ метелика». Про цю талановиту художницю дуже мало знають як у її рідній Демидівці на Рівненщині, так і у Кременці, де навчалася дівчина. Однак за доволі короткий час вона зуміла стати відомою у Португалії, пише Наш День

12

Анет – 27 років. Вона закінчила Демидівський ліцей і вступила у Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім.Тараса Шевченка на спеціальність «Образотворче мистецтво». Саме у Кременці дівчина познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Ігор із села Бодаки Збаразького району. Згодом вийшла заміж і у 2010 році емігрувала в Португалію.

Анет дуже любила малювати з дитинства. Хоча у художній школі провчилася лише один день.

13

– Не пригадаю, що мені тоді не сподобалося, але повертатися туди відмовилася навідріз, – пригадує мисткиня. – Постійно малювала вдома – робила домашнє завдання, сідала на підлогу і починала щось творити. Досі люблю малювати отак на підлозі. Навіть сьогодні, коли ми збираємося у Португалії з художниками на пленери, я часто просто сідаю на траву і починаю працювати. Вони дивуються з цього, часто фотографують.

Після переїзду у Португалію Анет продовжувала малювати і займалася самоосвітою  – спілкувалася з одногрупниками, цікавилася, чого їх навчають, і продовжувала опановувати різні техніки та вдосконалювати свої вміння, читала книги про мистецтво. Згодом навчилася працювати із різними комп’ютерними програмами для графічного дизайну та обробки зображень і почала створювати дизайн реклами.

– Ця справа мені вдавалася, тож сьогодні ми маємо з чоловіком невеличку рекламну компанію, – каже дівчина.

Анет малює у різних техніках. Однак найбільше їй до душі графіка. Пригадує, що на першій серйозній виставці до неї підійшов італійський художник Массімо Ексспозіто і сказав, що її графічні роботи більш філософські й глибокі, тому варто розвивати саме цей напрямок.

– Мені самій працюється легше у графіці, – зізнається Анет. – У цій техніці я можу краще висловити свої емоції та творчі задуми.

Анет зізнається: для неї дуже важливо, щоб люди розуміли її картини.

– Я народжую свої малюнки, а глядачі наповнюють їх життям, замислюючись над ними, – каже художниця.

Анет розповідає, що у Португалії привітні та щирі люди, які завжди готові прийти на допомогу. Хоча, звичайно, за рідною домівкою сумує страшенно.

14

20У Португалії цінують українських митців, адже знають, що наша школа дуже сильна. Анет брала участь у 36 художніх виставках у 13 різних містах. Серед них як колективні, так і особисті. Вона входить у  Спілку художників Португалії та ще у два інші об’єднання митців.

Художниця розповідає, що у Португалії дуже сприяють розвитку мистецтва – тут часто організовують різні виставки, пленери. Є багато державних галерей, де можна виставлятися безкоштовно.

Чимало будівель у Португалії оздоблені азулежу – розмальованою глиняною плиткою зазвичай квадратної форми. Спершу на цій плитці створюють малюнки – різні пейзажі, натюрморти, історичні події, потім її випалюють і вже тоді декорують нею будинок.

– Я навчалася цього мистецтва у професорки Анни Дуарте, яка розмальовувала Лісабонський океанаріум, – розповідає художниця. –  Спершу вчилася малювати різні квіточки, а перші серйозні роботи були  пейзажі Кременця, вид на гору Бона, інші красиві місця нашого краю. Тож тепер малюнки з Тернопілля прикрашають будівлі у Португалії.

15В Україну Анет з сім’єю приїхала лише на місяць. Чоловік зробив їй подарунок і організував у  кременецькому музеї Юліуша Словацького виставку її робіт «Життя – як політ метелика».

– Це – невеликі за розміром графічні роботи, – розповідає мисткиня. –  Вони виконані і лінією, і  крапкою. Також я експериментувала і додавала акварель до графічних робіт. Це наповнило їх життям і барвами. Цією виставкою я хотіла показати швидкоплинність життя, його красу і неповторність, закликати усіх любити кожну мить. Адже метелики живуть недовго – кілька тижнів, а є й такі, що лише один день. Тому кожному з нас потрібно задуматися над тим, як дорожити часом.

Анет лише місяць гостюватиме в Україні й знову повернеться у Португалію. Зізнається, з дому повезе теплі спогади і багато цікавих ідей для нових картин.

Юлія Томчишин