Головна Новини Студенти створили 3D реконстукції восьми замків України (фото)

Студенти створили 3D реконстукції восьми замків України (фото)

Скалатський замок

На фізико-математичному факультеті Тернопільського національного педагогічного університету за ініціативи кафедри інформатики та методики її викладання (завідувач – доцент Н.Р. Балик) активно ведуться роботи з реалізації масштабного проекту «Друге життя замків Тернопільщини», який здійснюється на базі STEM-центру спільно із Тернопільською обласною державною адміністрацією та національним заповідником «Замки Тернопілля».

Під керівництвом викладача кафедри інформатики та методики її вкладання, кандидата фізико-математичних наук Вельгача А.В. студенти здійснюють комп’ютерну 3D реконструкцію замків, які знаходяться на території Тернопільської області, та їх 3D-друк. Перш ніж модель замку буде спроектована у спеціальних комп’ютерних програмах, здійснюється кропітка підготовча робота: учасники проекту вивчають історичні відомості про фортифікаційні споруди, креслення, зображення та матеріали аерозйомки, консультуються із працівниками національного заповідника «Замки Тернопілля». А вже згодом розроблені моделі постають у своїй красі у пластику, завдяки друку на 3D-принтері, який презентований STEM-центру групою депутатів Верховної Ради України з Тернопільщини задля розвитку наукового потенціалу регіону та запровадження інноваційних технологій.

13-14 березня 2018 року перші моделі проекту – Кременецький, Бучацький, Теребовлянський, Язловецький замки, за підтримки відділу туризму Тернопільської ОДА, були презентовані на міжнародній виставці в Жешуві.

На світлинах – роботи учасників проекту STEM-центру Тернопільського національного педагогічного університету «Друге життя замків Тернопільщини».

Бучацький замок
Кудринецький замок
Чортківський замок
Комп’ютерна 3D реконструкція та 3D друк Кременецького замку (XIV- XVI ст.)
Комп’ютерна 3D реконструкція та 3D друк Бучацького замку (XIV- XVІI ст.)
Комп’ютерна 3D реконструкція та 3D друк Теребовлянського замку (XIV ст.)
Комп’ютерна 3D реконструкція та 3D друк Язловецького замку (XIV- XVI ст.)