Головна Новини Степан Барна: Тернопільщина – в п’ятірці кращих в Україні

Степан Барна: Тернопільщина – в п’ятірці кращих в Україні

На Тернопільщині з 24 по 26 травня проходив Міжнародній інвестиційній форуму “Тернопільщина Invest – 2017”, у якому взяли участь представники 27 країн.

Стартував він у Збаразькому замку. Тут у форматі «круглого столу» відбулася офіційна зустріч керівництва області з керівниками та представниками дипломатичних установ.

Під час заходу розглядатися важливі питання в напрямі промоції Тернопільщини, а також того, щоб створити й показати умови за яких реалізовуються спільні інвестиційні проекти в області. Про це зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час першого дня форуму «Тернопільщина INVES-2017», який був присвячений розширенню міжнародного співробітництва.

«За останні два роки ми прийняли в області майже півтори сотні іноземних делегацій. Водночас, ми не раз представляли свій потенціал закордоном. Що активніше ми будемо працювати в даному напрямку, тим більше буде спільних проектів – як гуманітарно-соціальних, так і комерційних. А це зі свого боку відкриває перспективи, як в освітньому просторі – що вкрай важливо для нашої молоді, особливо з отриманням Україною безвізового режиму з ЄС, так і в частині створення тут на Тернопільщині спільних підприємств – такі інвестиції обертаються для нас новими робочими місцями», – зауважив Степан Барна.
Він навів приклади успішної співпраці – з Францією та Швейцарією щодо підтримки пожежних частин та допомоги медзакладам області, з Хорватією щодо візової підтримки для дітей бійців АТО, з Польщею – у частині реалізації проектів історичної та культурної спадщини, з Японією, Німеччиною та Бельгією – у сфері інвестування в економіку та відкриття спільних підприємств та багатьма іншими країнами.

При цьому, він відзначив, що за темпами залучення інвестицій Тернопільщина – в п’ятірці кращих в Україні. Це офіційна статистика, оприлюднена Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

«Наше завдання нині полягає в тому, щоб демонструвати, що ми створюємо умови для бізнесу, гарантуємо його підтримку, а також успішну реалізацію бізнес-проектів і максимальне сприяння з боку органів місцевої влади. Одночасно ми наголошуємо, що нас не влаштовує, щоб Тернопільщину вважали лише сировинним придатком. Тому вже запропонували і будемо пропонувати надалі представникам місцевого бізнесу, зокрема, сільськогосподарським підприємствам активно презентувати свою продукцію, яка може бути цікавою для реалізації на ринку країн Європи та світу. Також прагнемо залучити інвестиції в сільськогосподарський сектор розвитку області та в переробку. Це особливо цікаво, позаяк ми поставили собі за мету створення нових робочих місць. При цьому, разом із роботою в напрямі переробки сільськогосподарської продукції, працюємо над промисловим виробництвом. Власне, аби реалізувати ці плани потенційний інвестор має відчути, що йому у Тернопільській області працювати комфортно», – наголосив Степан Барна.
Другий день Форуму було присвячено обміну успішними практиками, методиками та інструментами як для залучення інвестицій, так і для ведення бізнесу. З доповідями виступали провідні експерти-практики, аналітики, успішні підприємці, представники консалтингових компаній, банківських установ, міжнародних інституцій.

Окрім того, відбулась презентація обласного конкурсу: «7 чудес Тернопілля» та нагородження переможців.

Також в рамках другого дня Міжнародного інвестиційного форуму Тернопільщина підписала ряд документів про співробітництво з іноземними партнерами.
Таким чином, завдяки цьому підписанні в області налагодиться співпраця з кільками іноземними країнами у торговельно-економічній, науково-технічній і культурній сферах.

Як зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, підписання цих документів для Тернопільщини має надзвичайно важливе значення й слугуватиме добрим кроком для розширення зовнішньоекономічної діяльності.

«Це добрий крок в плані налагодження співпраці між бізнесом Тернопілля і бізнесом цих країн. Для нас дуже важливо посилити показники зростання товарообороту між нашими країнами і сподіваюся, що підписання цих Меморандумів дасть нам таку можливість. Зокрема, для Тернопільщини дуже важливе значення має підписання Угоди з Підкарпатським воєводством, адже це воєводство є унікальним у плані залучення іноземних інвестицій. Я вірю в те, що такі кроки мають бути наповнені не лише словами, а й конкретними планами й діями, які, власне, у нас уже напрацьовані», – підкреслив Степан Барна.
Під час заходу голова Тернопільської ОДА Степан Барна зачитав привітання від Президента України Петра Порошенка організаторам та учасникам Форуму. Після цього він зазначив, що розширення міжнародного співробітництва для Тернопільщини й надалі залишається актуальним напрямом роботи.

По завершенню голова ОДА Степан Барна відзначив, що форум пройшов успішно.

За його даними, представники Литовської республіки зацікавилися налагодженням співпраці з ТОВ «ОСП Корпорація ВАТРА», представники Аджарії – з ТОВ «Микулинецький бровар».

Барна зазначив, що для реалізації інвестиційних проектів в області створені всі умови.

«Має бути щоденна праця, діалог і взаєморозуміння між бізнесом і владою. Ми сприяли і будемо сприяти всім, хто зацікавлений у розширенні свого бізнесу. Не може бути перешкод для інвестора, який хоче працювати у нашій області: ні на рівні чиновників, ні з боку контролюючих органів. Якщо будуть такі випадки, будуть прийняті відповідні кадрові рішення, причому не тільки на рівні області, а й Кабміну та Адміністрації президента України», – застеріг Барна.
Він додав, що під час інвестиційного форуму владі області також вдалося домовитися з представниками Мазовецького воєводства про відпочинок у Польщі для дітей учасників АТО з Тернопільщини. Крім того, потенціал кожного району області презентують на Міжнародній виставці FRANCZYZA, яка 13-15 жовтня відбудеться у Варшаві.