Головна Новини Стали патронатними вихователями, щоб віддячити Богу за здорову дитину: дивовижна історія подружжя...

Стали патронатними вихователями, щоб віддячити Богу за здорову дитину: дивовижна історія подружжя з Кременця

Сім’я Світлани та Володимира Герасимчуків з Кременця – єдина в області, яка взяла дитину на патронат, тобто на тимчасове виховання. У них четвертий місяць живе 17-річна Ірина. Окрім того, в сім’ї є двоє власних дітей. Повідомили в центрі соціальних служб Кременця, повідомляє Суспільне

На Тернопільщині родина Герасимчуків першою взяла дитину на патронатСуспільне Тернопіль

На Тернопільщині родина Герасимчуків стала патронатною

“Дитина від одної назви «інтернат» вже страшиться, це навіть для дорослого страшно, для дитини – тим більше. А коли дитині сказали, що вона йде в сім’ю – я думаю, що їй це приємніше”, – каже патронатний вихователь Володимир Герасимчук.

На Тернопільщині родина Герасимчуків першою взяла дитину на патронатСуспільне Тернопіль

Ірина побуде в патронатній сім’ї ще два тижні

17-річна Ірина в сім’ї Герасимчуків проживає четвертий місяць. Каже – тут їй приділяють більше уваги, ніж у дитячому будинку.

Володимир Герасимчук працює пожежником. Світлана раніше була безробітною, тепер їй рахуватимуть стаж як патронатній виховательці. Ірина – перша дитина, яку сім’я взяла на патронат з дитячого будинку.

“У Світланиної мами є вже прийомні діти. Вони нічим не відрізняються від наших, рідних. Вони такі самі діти, які хочуть любові і тепла і захисту сімейного”, – розповідає Володимир.

Світлана згадує, що лікарі казали, що в них з чоловіком здорових дітей не буде:

“Але народилася здорова дівчинка, дякувати Богові, і Владік є. І ми в подяку до такого рішення прийшли”.

Світлана розповіла, що змінилося в їхній сім’ї, відколи в них живе Ірина:

“Ну те, що Іра прийшла – це, скажімо так, поповнення в сім’ї. Вже більше уваги приділяємо, більше супу стаємо разом готуємо чи вареники смажим”.

Щоб стати патронатною сім’єю проходили навчання, – каже Володимир:

“Ми пройшли 10 навчань, 10 курсів. Їздили в Тернопіль. Приїжджали викладачі хороші, тренери. Як правильно підійти до дитини, як правильно її спитатися, як зразу побачити по дитині, який мати до неї підхід”.

Ірина в цій родині перебуватиме ще близько 2-х тижнів.

На Тернопільщині родина Герасимчуків першою взяла дитину на патронатСуспільне Тернопіль

Директорка центру соціальних служб Кременця Алла Злочевська

У патронатній сім’ї діти живуть від 3 до 6 місяців, – розповіла директорка центру соціальних служб Кременця Алла Злочевська. За її словами, на Тернопільщині таких сімей – 2. Дитину виховують наразі лише Герасимчуки.

“На той час, коли ми передавали дитину на спільне проживання – це була єдина патронатна сім’я, яка функціонувала в нас на території району і області”.

На Тернопільщині родина Герасимчуків першою взяла дитину на патронатСуспільне Тернопіль

Начальник обласної служби в справах дітей Ростислав Дрозд

Кошти на дитину патронатним сім’ям виплачує держава Також той член сім’ї, з яким підписали договір, отримує офіційну заробітну плату, – розповів начальник обласної служби в справах дітей Ростислав Дрозд:

“На дітей, які влаштовані до такої патронатної сім’ї, надається допомога в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів на дитину. Це залежить від віку дитини і складає від 5 до 6 тисяч гривень в місяць”.

За його словами, якщо дитина, можливо, має інвалідність, то за її патронаж надається допомога в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів – близько 11 тис. гривень.