Головна Новини Справу про перевищення патрульними в Тернополі службових повноважень розгляне ДБР

Справу про перевищення патрульними в Тернополі службових повноважень розгляне ДБР

Справу про перевищення патрульними Тернополя службових повноважень розглядатиме Державне бюро розслідувань. Матеріали справи передали сьогодні. Про це Суспільному повідомила речниця обласної прокуратури Леся Гурецька.

За словами Лесі Гурецької, випадок внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань за частиною 2 статті 365 – перевищення влади чи службових повноважень працівником правоохоронного органу, які супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства.

6-го квітня в Тернополі на вулиці Корольова патрульні затримали 23-річного Володимира Букатку за порушення правил карантину.

Брат Володимира у Facebook поширив відео затримання.

Хлопець розповів Суспільному, що на другий день після затримання медики зафіксували в нього закриту черепно-мозкову травму, струс мозку та забої. Володимир Букатка каже, цих травм йому завдали поліцейські.

Того дня, каже Володимир Букатка, він гостював у свого хресного батька. Удвох із сестрою вони вийшли у двір, не були одягнуті в захисні маски, маски мали в сумці:

Речниця патрульної поліції Тернополя Катерина Басалига цей випадок прокоментувала так:

“Поліцейські пояснили громадянам, що згідно постанови Кабміну України від 11.03. 2020 року усі особи, які перебувають в громадських місцях, повинні бути в засобах індивідуального захисту та мати при собі документи, що посвідчують особу. Проте, на законну вимогу поліцейського пред’явити документи, один з громадян почав поводити себе агресивно та зухвало, нецензурно виражатися в сторону працівників поліції, а також погрожував фізичною розправою. Інспектори попередили чоловіка про те, що якщо він не припинить протиправні дії, його буде затримано. Зухвальця це не зупинило, він почав штовхатися й чинити злісну непокору законним вимогам працівників поліції. Окрім того, на місце події прибули родичі молодика, котрі також поводилися агресивно, нецензурно виражалися, а дядько правопорушника навіть почав погрожувати охоронцям порядку.

Як наслідок, 23-річного тернополянина інспектори затримали та доставили до Тернопільського відділку поліції та згідно ст. 268 КУпАП чоловіку було надано безоплатну правову допомогу. Поліцейські склали на громадянина відповідні адміністративні матеріали: протокол за ст. 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) КУпАП, протокол за ст. 173 (Дрібне хуліганство) КУпАП, постанову за ст. 178 (Перебування в нетверезому стані у громадському місці) КУпАП, ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського). На чоловіка, який виявився дядьком 23-річного правопорушника інспектори також склали протокол за ст. 173 КУпАП та винесено постанову за ч.1 ст. 178 КУпАП. Адміністративні матеріали передадуть в суд.

Правозахисник Володимир Шевченко моніторить роботу працівників поліції під час карантину разом з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини. Він каже, в протоколах, які патрульні склали на Володимира Букатку, знайшов порушення:

Також Суспільне надіслало запит до Тернопільської патрульної поліції, щоб отримати їхнє відео затримання Володимира Букатки. Наразі відповіді не отримали.