Головна Новини “Спочатку сплатіть борг”: на Тернопільщині священник відмовився хоронити померлого

“Спочатку сплатіть борг”: на Тернопільщині священник відмовився хоронити померлого

“Спочатку сплатіть борг померлого, потім ми його поховаємо”. Такі слова від священика у Грабовці, що на Тернопільщині, почула Наталія Дерев’яна. У жінки горе – в п’ятницю помер родич. Йому було 46, серйозних проблем зі здоров’ям не мав, помер несподівано для всіх, Т1

Не встигла пані Наталія оговтатись від сумної звістки, як шокували слова священника, якого просили поховати тіло. Жінка розповідає, коли прийшли до священника питати про панахиду та похорон – то почули, що спершу треба йти до касирки церкви та сплатити борг. Коли він буде погашений – можна приходити до священника.

Того дня до священика пані Наталія ходила разом із родичкою Ольгою Дерев’яною. Телефоном жінка переповіла таку ж версію подій та підтвердила слова пані Наталі. Вважає неправильним осуджувати людей за суми, які ті дають на церкву.

Наталя Дерев’яна каже, сплачувати борг вона не буде, і обурює її те, що вимагають грошей в той час, як родина оплакує померлого. Жінка каже, вважає, священник міг би піти на поступку, і чекати на виплату боргу після похорону. Щоб сім’я мала час оговтатися. Шокована словами отця,  Наталія написала пост у Фейсбуці. Виявляється, що така ситуація у селі не поодинока. Її односельчанин Мирослав Стиран, який нещодавно поховав тещу, теж опублікував схожий допис.

Зять каже, покійна все життя була прихожанкою місцевої церкви. Багато років співала у церковному хорі, допомагала. Не заплатила 400 гривень, та все ж 83-річну жінку, поховати з боргом, не захотіли.

За поясненнями наша знімальна група пішла до самого священика – отця Василя Деркача. Та журналістам ніхто не відчинив.

Тож, телефонували до представників архієпархії греко-католицької церкви у Тернополі. Там пояснили, як утримувати храм і за чиї кошти – вирішують безпосередньо у громаді.

Синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархїі УГКЦ о. Віталій Козак каже, що єпархія не вказує священнику, як діяти. Все ж зауважує, такої поведінки отця не одобрюють.

У церковному комітеті, зі слів пані Наталі, дійсно встановили суму оплати – 20 гривень з людини. Але мешканці села на таку суму не погодилися, і оплачують по 10. І все ж, кажуть, не думали, що якщо заборгуєш, то родичі змушені будуть думати ще й про те, як віддати гроші.