Головна Новини Спецрейс і спецохорона: Як везтимуть нерукотворний образ Ісуса Христа до Тернополя

Спецрейс і спецохорона: Як везтимуть нерукотворний образ Ісуса Христа до Тернополя

Нерукотворний образ Ісуса Христа з Едесси, особливу християнську реліквію, привезуть на Тернопілля 12 лютого. Упродовж десяти днів християни матимуть можливість помолитися до унікальної святині. Спочатку вона перебуватиме у Зарваниці, а потім у Тернополі.

Цей Нерукотворний образ Господній, як неоціненний скарб християнської традиції, постійно зберігається у Папській захристії Секстинської Капелли. Для почитання його виставляють тільки один раз на рік – після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра. За весь час перебування у Витикані ікону тільки двічі вивозили за його межі: один раз на виставку у музей Франції, а другий – привезли до Львова у 2015 році. Тепер вона вдруге перебуватиме в Україні. За кілька днів святі отці УГКЦ з Тернопільщини вирушать за Мандиліоном у Ватикан.

«Сьомого лютого ми вилітаємо за іконою до Ватикану, – розповів отець Роман Дутчак, судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. – Восьмого числа будемо мати загальну аудієнцію у Святішого отця, а дев’ятого будемо присутні при упаковування ікони. Є спеціальна фірма, яка буде цим займатися і за це відповідати. Але усе відбуватиметься у нашій присутності, тому що при цьому складатиметься спеціальний протокол, є підписаний спеціальний договір позичення ікони у Святішого отця в Захристії для привселюдного почитання. 10 лютого будемо вилітати спеціальним рейсом на Франкфурт літаком фірми «Люфтганза». А звідти прилетимо до Києва. У столиці пройдемо митні оформлення, оформимо перебування ікони в Україні, і тоді ми певним транспортом перевеземо ікону до Тернополя, і далі – у Зарваницю. 12 лютого на ранок Христовий Лик буде в Духовному центрі і з урочистої літургії розпочнеться привселюдне почитання. Пізніше, з 15 на 16 лютого, у нічний час ми зможемо перевезти ікону до Собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі. 22 лютого завершиться час її перебування у нас. Для тих, хто хоче відвідати ікону, звертаю увагу, не відкладати це на останні дні. Тому що 22 лютого, коли завершиться почитання будемо везти ікону до Києва, оскільки 23 числа зранку вже в 12 годині буде літак, який має транспортувати її назад до Ватикану, щоб встигнути до вихідних, оскільки на вихідні там не приймають таких важливих вантажів.».

Для того, щоб зменшити наплив бажаючих помолитися і вклонитися святині, склали розклад відвідувань по деканатах. Ознайомитися з ним можна тут . Доступ до Нерукотворного Спаса у храмах буде цілодобовий. Отці нагадують, що основна мета перебування Мандиліону в Україні – це молитва за мир у нашій державі.