Головна Новини Сморід, стічні води та звалище тваринних решток: суд був категоричним до підприємця...

Сморід, стічні води та звалище тваринних решток: суд був категоричним до підприємця з Тернопільщини

У травні 2020 року до поліції звернулась громадянка М. про облаштування на сусідній із її земельною ділянкою звалища побічних продуктів тваринного походження не призначених для споживання людиною.

Заявниця скаржилась на сморід та забруднення землі стічними водами, які утворюються внаслідок роботи м’ясопереробного цеху. Поліцейськими прийнято пояснення від громадянки, складена фототаблиця до матеріалів з яких видно, що на вказаній ділянці навалені рештки від виробництва м’ясних виробів, які відповідно до ст. 13 Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» є побічними продуктами. Також через визначену земельну ділянку викопано траншею, яка заповнена стічними водами з м’ясного виробництва яка пролягає через усю ділянку та закінчується біля дороги загального призначення відстійником.

Вказані матеріали із заявою громадянки поліцейськими було направлено до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

   Згідно до вимог ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини здійснили позаплановий захід державного нагляду щодо підприємця, який володіє вказаною ділянкою та провели її огляд.

Під час огляду території ділянки решток побічних продуктів тваринного походження виявлено не було, на ділянці працювала техніка, яка здійснювала земельні роботи. Власник переробного цеху надав пояснення, що виявлені заявницею та поліцейськими продукти було передано на утилізацію, проте жодних документів, які б підтверджували вказаний факт надано не було. Окрім того, під час перевірки встановлено, що підприємство не має дійсного договору на утилізацію побічних продуктів тваринного походження із спеціалізованим підприємством.

Також, виявлено траншею, яка заповнена стічними водами з м’ясопереробного виробництва, яка пролягає через усю ділянку та закінчується біля дороги загального призначення відстійником. Таким чином, побічні продукти тваринного походження, які не призначені для споживання людиною складувались на зазначену земельну ділянку на відкритій місцевості під відкритим небом, або закопувались. Інспектори Держпродспоживслужби склали відповідний акт та протокол про порушення законодавства.

   Розглянувши матеріали справи, керуючись статтею 25 Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» та статтею 66 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Головний державний інспектор Тернопільської області оштрафував  даного підприємця.  Однак, підприємець  оскаржував дану постанову в Тернопільському окружному адміністративному суді.

Суд першої інстанції відмовив в позові фізичної особи-підприємця до Головного управління Держпродспоживслужби про визнання протиправною та скасування постанови. Тоді порушник подав апеляційну скаргу на рішення суду до Восьмого апеляційного адміністративного суду, що у місті Львові. Розглянувши матеріали суду першої інстанції та матеріали надані державними інспекторами суддя апеляційного суду був непохитний – підприємець винний у порушенні Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» та зобов’язаний сплатити штраф у сумі 37 тисяч 784 гривні. Справа на сьогодні передана до судових виконавців.