Головна Новини Смерть польської студентки у Тернополі моральну шкоду заплатить не винна водійка

Смерть польської студентки у Тернополі моральну шкоду заплатить не винна водійка

Моральну і матеріальну шкоду рідним загиблої у ДТП в Тернополі студентки з Польщі Аґнєшки Єзерскої доведеться сплатити і водію, засудженому за скоєння аварії, і його роботодавцю і водійці іншого авто. Хоча її вини у аварії немає, однак за збігом обставин зіткнення сталося за участю її автівки.

Про це інформує пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

“Стягнуто зі страхових компаній на користь батьків по 8 тис. 268 грн моральної шкоди та 16 тис. 536 грн витрат на поховання. Із фізичної особи – підприємця Івана С. стягнуто заподіяної моральної шкоди на користь батьків по 291 тис. 732 грн та 50 тис. грн – сестри. Із водія автомобіля «Опель» Ганни К. відповідно по 10 тис. грн на користь батьків й 5 тис. грн — сестри Моніки П. Із водія автомобіля «Мерседес бенц» Віктора Л. на користь матері стягнуто понад 33 тис. 986 грн витрат на поховання та 928 грн – на лікування. У задоволенні решти вимог відмовлено”, — йдеться в повідомленні суду.

Не погодившись із судовим рішенням, представники відповідачів – підприємця Івана С. та водійки Opel Ганни К. подали апеляційні скарги та просили рішення суду в частині задоволення вимог скасувати і відмовити у задоволенні позову, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права. Однак колегія суддів Тернопільського апеляційного суду залишила це рішення без змін.

У березні 2016 року Віктор Л., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння за кермом автомобіля “Мерседес Бенц” рухався вулицею Замкова м. Тернополя у напрямку вулиці Руська.

У цей час водійка автомобіля “Oпель” Ганна К. на вулиці Замкова зупинилась перед нерегульованим пішохідним переходом, надаючи змогу пішоходу Аґнешці Є. перейти проїжджу частину. У момент, коли 19-річна студентка дійшла до середини смуги руху автомобіль “Мерседес Бенц” під його керуванням в’їхав у задню частину автомобіля “Опель”, який стояв нерухомо перед пішохідним переходом. Унаслідок зіткнення обидва транспортні засоби перемістились уперед, в’їхали на нерегульований пішохідний перехід, і автомобіль “Опель” наїхав на дівчину. Внаслідок наїзду потерпіла отримала тяжкі тілесні ушкодження і невдовзі померла.

Як встановлено судом, автомобіль “Мерседес Бенц” на момент аварії  підприємцю Івану С. Із грудня 2014 року між ним та Віктором Л. було укладено трудовий договір на невизначений строк, відповідно до якого останній зобов’язуваться виконувати роботу водія вантажного автомобіля. Згідно з протоколом допиту свідка підприємця Івана С., 3 березня 2016 року о 19 год. Віктор Л. завантажив автомобіль “Мерседес Бенц” та отримав необхідні документи, щоб вранці наступного дня поїхати у відрядження у Львівську область. Таким чином, водієві було ввірено автомобіль для виконання своїх трудових обов’язків з метою відрядження. Вказані обставини було підтверджено Іваном С. та його дружиною в якості свідків у кримінальному провадженні наступного після аварії дня. Разом з тим, підприємець Іван С. не надав доказів, що поїздка його автомобілем після завершення робочого дня не була спричинена службовою необхідністю.

 Зважаючи на наведене, відповідальність за шкоду, заподіяну водієм Віктором Л., повинна нести ФОП Іван С., оскільки шкода була завдана його працівником під час виконання ним своїх трудових обов’язків. Водійка автомобіля “Опель” Ганна К., незалежно від відсутності її вини, повинна частково відшкодувати заподіяну моральну шкоду.