Головна Новини Скульптури Пінзеля оселяться у віртуальному музеї

Скульптури Пінзеля оселяться у віртуальному музеї

Роботи відомого скульптора вісімнадцятого століття Іоана Георгія Пінзеля, які зберігаються у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, селі Рукомиш Бучацького району та Музеї мистецтв Прикарпаття, відтворять в електронному вигляді. Проект цей отримав назву «Під зорею Пінзеля. 3Д вимір.». Він став одним із переможців грантової програми від Українського культурного фонду. Реалізовуватиме проект Благодійний фонд родини Демкур. Підприємець та меценат Тарас Демкура уже багато років підтримує та реалізовує проекти, пов’язані з іменем Іоана Георгія Пінзеля. Тому коли дізналися про можливість отримати кошти на реалізацію культурних проектів від Українського культурного фонду, вирішили подати і свої заявки. Працювала над розробкою проекту та написанням гранту Наталія Волощук.

Скульптури Пінзеля потребують особливих умов транспортування, а запит на барокове мистецтво в світі дуже великий, ми в цьому переконалися, – каже Наталія Волощук, координатор проекту «Під зорею Пінзеля. 3Д вимір». – Ми відскануємо шість скульптур з Тернопільського обласного краєзнавчого музею, скульптуру святого Онуфрія в Рукомиші, три скульптури ангелів-путто з Музею мистецтв Прикарпаття, що в Івано-Франківську. Після сканування будуть створені векторні моделі, які розмістять на сайті, і за допомогою цих векторних моделей можна буде відтворити у 3Д-форматі будь-яку із цих скульптур у будь-якому розмірі у будь-якій точці земної кулі, зберігши їх, не транспортуючи оригінали. Другий момент: 3Д- скульптури можна буде використовувати і в популярному нині 3Д-мапінгу. Таким чином зможемо демонструвати принади культурної спадщини Тернопільщини, де б ми не побували з нашим проектом.

Найбільше часу при створенні векторних моделей скульптур піде на те, щоб відсканувати оригінали. Роботи Пінзеля динамічні та емоційні: мають багато складок, заглибин, вигинів, обрисів. Тому скануватимуть їх невеличкими частинами, а вже потім компонуватимуть ці частини в одну модель. Після виготовлення усіх моделей вони будуть розміщенні на спеціальному сайті, доступному для відвідування. Автори проекту також планують презентувати його у Софії Київській або іншій локації у Києві.
Наталія Волощук зазначила, що такий же проект реалізовуватимуть і львів’яни, які теж виграли грант від Українського культурного фонду. Бюджет тернопільського проекту становить 931 тисячу гривень. Фонд надасть 743 тисячі, а решту фінансуватиме Благодійний фонд родини Демкур.