Головна Новини Скульптор з Тернополя відтворює шедеври Пінзеля на міській ратуші у Бучачі

Скульптор з Тернополя відтворює шедеври Пінзеля на міській ратуші у Бучачі

Безцінні шедеври українського Мікеланджело – всесвітньовідомого скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля відтворює заслужений художник України, скульптор Роман Вільгушинський з Тернополя.

Як повідомляє “Терен“, у Бучачі тривають реставраційні роботи міської ратуші. Для її первісного вигляду заплановано встановити відновлені скульптури Пінзеля.

“На міській ратуші у Бучачі, після великої пожежі 1865 року фактично не збереглося жодної скульптури Пінзеля, лише їх фрагменти. Взявся за їхнє відновлення за старими малюнками, гравюрами, світлинами. Завершую центральну, геральдичну композицію міської ратуші. Це – картуш з родинним гербом “Пилява” гетьмана коронного, державного діяча та старости канівського Миколи Потоцького, фундатора та мецената ратуші, фігури лева, образ генія з крилами, військова атрибутика та інші елементи-символи давнього роду Потоцьких, які увінчує корона”, – розповів Роман Вільгушинський.

Скульптор працює із штучним каменем, використовуючи добре освоєну ним італійську технологію обробки надміцного матеріалу, фігури з якого увінчуватимуть ратушу у Бучачі орієнтовно вже через два місяці.

Митець має колосальний досвід у виготовленні копій скульптур  Пінзеля. Так, він відновив, а фактично, заново витесав придорожні скульптури Пінзеля “Богродиця” та “Ян Непомук”, встановлені у Бучачі.

За його словами, у перспективі – відновлення усіх фігур, створених на основі біблійних сюжетів та античної міфології на міській ратуші, цієї унікальної пам’ятки архітектури середини 18 століття в  Бучачі, зведеної ще у 1751 році у класичних стилях бароко та рококо.

Нині тут тривають завершальні роботи з капітального ремонту купола та фасадів двох верхніх ярусів ратуші.

Загальна вартість проекту, який реалізується за кошти Державного фонду регіонального розвитку із співфінансуванням місцевого бюджету – 10,4 млн гривень.