Головна Новини Скандал із відстрілом собак у Тернополі уже вийшов за межі України

Скандал із відстрілом собак у Тернополі уже вийшов за межі України

Все більше фактів жорстокого поводження з тваринами, особливо безпритульними собаками, фіксують представники організацій, які опікуються бездоглядними тваринами. Із заявами про такі випадки вони неодноразово зверталися до поліції, але належного реагування на них не було. Щоправда, випадок, який трапився у лютому цього року, коли невідомий у Тернополі застрелив двох безпритульних собак, зараз розслідується у міському відділі поліції.
«Тема жорстокого поводження з тваринами для нас дуже болісна, – каже Алла Ляпандра, засновниця благодійної організації «Благодійний фонд «Вірні Друзі». – Як і тема того, що наші заяви, наші скарги не фіксуються. Зареєстрували цю справу і внесли до реєстру досудових розслідувань лише тому, що вона набула великого резонансу. І ми докладаємо усіх зусиль, щоб резонанс не стихав, щоб був хоча один прецедент у Тернополі коли буде доведено справу до логічного завершення. Насправді заяв, які ми писали щодо жорстокого поводження з тваринами є вже талмуди. Нажаль, їх не вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а повертають, посилаючись на нестачу доказів, відсутність складу злочину тощо. Чому на ці ситуації не зважають, ігнорують і вважають малозначущими я не знаю, але факти жорстокого поводження є, і їх багато. У Тернополі зараз багато випадків отруєння собак, причому це свідомі, масові отруєння, їх теж ніхто не помічає.».
У Людмили Чеховської, волонтера-зоозахисника, яка опікувалася застреленими собаками, є багато претензій до представників правоохоронних органів, зокрема у частині того, як відбувалася фіксація скоєння злочину. За її словами, слідчі, які прибули на місце події просто зробили декілька фотографій, опитали дівчинку, яка знайшла тіло собаки, і все. А вже наступного дня вона з друзями відвезли тіло собаки на ветеринарну експертизу і ветеринар зазначив, що це мали зробити слідчі.
«Про дану справу почули всі тому, що розтрубили про неї на місто, область, країну і закордон, – зазначила Людмила Чеховська. – Міжнародні організації також ознайомлені з цим випадком і просять нас тримати їх у курсі розслідування. Виходить, потрібен такий неймовірний розголос, щоб зрушити проблему з місця? Сподіваюсь, що цю справу не закриють за браком доказів або з інших причин.».
Кримінальне провадження щодо факту відстрілу собак порушили після його оприлюднення у засобах масової інформації і зараз тримає розслідування.
«За повідомленням у ЗМІ про випадок, який сколихнув громадськість у лютому, розпочато кримінальне провадження міської поліції за частиною першою статті 299 Кримінального кодексу України – жорстоке поводження з тваринами, – повідомила Леся Гурецька, прес-секретар прокурора у Тернопільській області. – На даний час розслідування триває. Поки що особи ще не встановлені, але слідчі вважають, що за результатами балістичної експертизи можна буде встановити власника зброї з якої стріляли у собак і він понесе відповідальність. З початку цього року випадків порушення проваджень за частинною першою статті 299 ККУ більше не було. Один випадок був минулого року у Теребовлянському районі. Більше випадків жорстокого поводження з тваринами кримінального характеру правоохоронними органами не зафіксовано. Якщо будуть резонансні випадки, то поліція зреагує на них.».
За словами начальника відділу адміністративної практики Управління патрульної поліції в області Руслана Хом’яка, усі повідомлення, які надходять на лінію 102 не залишаються без уваги. Стосується це і повідомлень про жорстоке поводження з тваринами. І той, хто надав інформацію завжди може поцікавитись, як правоохоронці розглядають його звернення. В той же час, у законодавстві не прописано, що патрульний має робити із безпритульними собаками, про яких надходять повідомлення чи у випадку жорстокого поводження з ними чи якщо вони покусали когось.