Головна Новини Скандальне побиття учасника АТО в Тернополі головний поліцейський області назвав побутовим конфліктом

Скандальне побиття учасника АТО в Тернополі головний поліцейський області назвав побутовим конфліктом

Сьогодні, 28 квітня, начальник Головного управління Національної поліції Тернопільщини Олександр Богомол дав прес-конференцію, щоб, серед іншого, розставити всі крапки над «і» у скандалі з побиттям АТОвця Олександра Починка, а також пролити світло на суперечки між аграрними компаніями області.

Зокрема, очільник поліції Тернопільщини заявив, що серед матеріалів слідства у рамках кримінального провадження у справі з Починком є відеозапис із камери спостереження готелю «Глобус», де і відбувалася бійка. Зі слів Богомола, на відео добре видно, як саме проходив процес сутички, тому однозначно заявляти, що мало місце саме умисне побиття Починка, не можна. «Ми вивчаємо, чи це є хуліганські дії з боку людей, які нанесли тілесні ушкодження, чи це дії у відповідь на неправильні, скажемо так, дії людини, яка отримала ці тілесні ушкодження. Як би не було, а в ресторані діставати пістолета і погрожувати людям – це неправильно», – розповів Олександр Богомол і додав, що схильний вважати інцидент, швидше, побутовою бійкою.

Нагадаємо, очевидці конфлікту у ресторані готелю «Глобус» стверджують, що Олександр Починок сам провокував на агресивні дії чоловіків, які виявилися членами охоронної структури «Легіон». Протягом приблизно двох годин він робив це у словесній формі. Згодом же, підігрітий алкоголем, витягнув свого пістолета і почав відверто погрожувати молодикам, у відповідь на що і отримав від них тілесні ушкодження. Конфлікт набув розголосу, хоч сам Починок свою заяву про побиття з органів забрав, і станом на сьогодні жодних письмових претензій до своїх «кривдників» так і не висунув.

Натомість, деякі громадські активісти та патріотично налаштовані громадяни на фоні цього інциденту зібрались на мітинг під стінами ОДА та стали вимагати вигнати представників харківської охоронної фірми «Легіон» з території Тернопільської області. Мовляв, це озброєні рейдери, які займаються захопленням підприємств на Тернопільщині. «Я, звичайно, не міг оминути цю ситуацію, – повідомив на прес-конференції Олександр Богомол. – Приїхав на місце, роз’яснив, пояснив ситуацію про те, що сталося, про те, що в нас встановлені всі учасники і потерпілі, є відео, де відомо, хто що робив, і кожен понесе відповідальність за ті дії, які він робив». Очільник поліції області підкреслив та особисто наголосив, що поміж патріотичних груп людей під ОДА було і декілька провокаторів, які стали підбурювати всіх присутніх почати переслідувати автомобілі представників «Легіону» з метою розправи над ними. «Під враженням, під патріотичним закликом, чуть не завели ситуацію в тупик, – сказав головний поліцейський області. – Слава Богу, наші патріоти їх (компанію «Легіон» – прим. авт.) не догнали. Зате їх догнали їхні конкуренти – представники структури, яка охороняє конкурентів «Мрії». Догнали «Легіон» біля Плугова, перекрили дорогу бусом. Ті побачили, що перекрита дорога, вирішили не вступати в конфлікт, розвернулися. Була обстріляна машина «Легіону». Куля з мисливської рушниці попадає в багажник, пролітає через основу щітки для очищення вікна, заходить в машину», – коментує Олександр Богомол.

Таким чином, начальник Головного управління Національної поліції Тернопільщини нарешті пролив світло на конфлікт між двома агрофірмами, які, власне, і вирішують свої бізнесові інтереси за допомогою таких найманих охоронних та юридичних структур. Мова йде про групу підприємств, таких як «Мрія Агро Підгайці», «Колос Агро» та інші, що належать колишньому керівництву компанії «Мрія», з одного боку, і самим агрохолдингом «Мрія», новий менеджмент якого протягом останніх 2,5 років намагається відвоювати свої права на обробіток земель, на які має договори оренди, з іншого боку.

«Мені просто здається, що наші патріотичні сили втягують в те, щоб відрегулювати вплив одної чи іншої агрофірми на ці процеси, – заявив Олександр Богомол. – Тому я, як начальник поліції, закликаю, в першу чергу, відмежувати побутовий конфлікт від розборок між агрохолдингами. В другу чергу, закликаю не використовувати патріотичні сили у вирішенні конфлікту бізнесу. Закликаю зобов’язати агрофірми, в першу чергу, сісти за стіл переговорів, обмежити участь озброєних людей у конфліктах. При виникненні конфлікту обов’язково повідомляти поліцію для того, щоб ми могли вчасно відреагувати та не допустити порушення громадського порядку. Залучати максимально державну службу охорони (ДСО), яку можна також найняти. Коли будуть працювати ДСО, а вони працюють по легальній службі, то ніякі «тітушки», ніхто ні на кого скакати не буде. Обіцяю провести швидке й об’єктивне розслідування по двох справах – по побиттю Олександра Починка і по обстрілу фірми «Легіон», їхнього автомобіля, їхніх людей».

До слова, Олександр Богомол також запевнив, що всі представники фірми «Легіон» надали поліції свої документи, дозволи на травматичну та мисливську зброю, яку мали. Всі вони також перевірені по базі «Миротворець», і стосунку до славнозвісного харківського «Оплоту» ніколи не мали, а порушень з їхнього боку щодо застосування зброї та застосування сили не було зафіксовано за весь час, що працюють на території Тернопільської області (а це вже більше трьох років). Втім, очільник поліції офіційно звернувся через ЗМІ до обох агрокомпаній із закликом більше не залучати посторонні охоронні фірми з інших областей, а використовувати ДСО. До слова, на прес-конференцію зявилися представники тільки однієї з агрокомпаній – агрохолдингу «Мрія». Колишніх же керівників хоолдингу – сімї Гут, їхніх юристів або інших офіційних представників на круглому столі не було.

«Обов’язково ми проведемо роз’яснювальну роботу, як і між громадськими організаціями, і учасниками АТО, і між бізнесовими структурами про те, що, вибачте, «мухи треба окремо, а котлети окремо». Ми, в кінці кінців, Європа, а не країна третього світу. Я сьогодні, в першу чергу, закликаю заспокоїтися всіх. Дати можливість поліції самій наводити порядок та не робити самосуди, не робити політичних лозунгів. Бо у нас Україна одна, і Харківська область – це Україна, і Донецька область, і Луганська область і Крим – це Україна», – підсумував Богомол.