Головна Новини Сергій Надал: Тернопіль здобув найвищий рівень у рейтингу інвестиційної привабливості invA

Сергій Надал: Тернопіль здобув найвищий рівень у рейтингу інвестиційної привабливості invA

Національне рейтингове агентство «ІВІ-рейтинг» оновило рівень кредитного рейтингу та інвестиційної привабливості Тернополя. У результаті проведених досліджень рейтинговим агентством було підвищено рівень інвестиційної привабливості Тернополя з invBBB (достатня привабливість), який був у 2016 році, до рівня invA – (висока привабливість).
Така зміна рейтингу означає, що місто за останній рік характеризувалося високою інвестиційною привабливістю у порівнянні з іншими об’єктами рейтингоутворення. Окрім того, агентство вкотре підтвердило кредитний рейтинг Тернополя на рівні uaBBB зі збереженням прогнозу «стабільний».
Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що завдання місцевого самоврядування полягає у створенні умов, коли інвестор буде себе почувати комфортно у місті і зможе покладатися на місто, як на надійного партнера.
Врізка: За останній рік Тернопіль характеризувався зростанням інвестиційної привабливості
“Інвестору та підприємцю потрібна гарантія стабільних та прозорих правил взаємодії з органами місцевого самоврядування. Адже кошти вкладаються на багато років, а то й десятиріч. Тому міська рада робить все можливе, щоб було менше адміністративних перепон, а інвестор та підприємець мали партнерські відносини з містом. Зокрема, ми прийняли рішення про автоматичне продовження договорів оренди землі. Це полегшує роботу підприємців. Також прийнята програма підтримки малого та середнього бізнесу”, – зауважив міський голова.
Очільник Тернополя також пояснив, що залучення інвестора і його підтримка — це планова політика міської ради, а не разові рішення.
“Шість років тому, коли моя команда вперше отримала мандат від тернопільської громади на управління містом, ми зрозуміли, що треба максимум зусиль докладати для пошуку додаткових коштів. Місто потребувало і потребує для свого оновлення і розвитку набагато більше коштів, ніж закладається у бюджеті. Єдиний спосіб — це стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу та пошук інвесторі, як приватних, так і міжнародних. Тож була розроблена програма заходів, які зробили Тернопіль привабливим партнером. Тепер з нами співпрацює багато міжнародних установ. Зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, ЄС, уряд Швеції. Це також своєрідні маркери для інших інвесторів. Вони розуміють, у з Тернополем працювати надійно. Місто ж отримує ресурси для ремонтів, модернізації системи житлово-комунального господарства. Від цього виграє у першу чергу тернопільська громада” , – сказав Сергій Надал
На підтвердження своїх слів тернопільський міський голова навів позитивну статистику незалежної оцінки Тернополя.
Врізка:  Рейтинги міст є серйозним фінансовим інструментом, який допомагає інвестору визначитися з тим, куди і на яких умовах він вкладатиме кошти
“У Тернополі уже успішно реалізовується ряд міжнародних інфраструктурних проектів та проектів міського планування, які покликані підвищити інвестиційну привабливість міста. Адже інвестор приходить туди, де є облаштовані громадські місця, куди приємно привезти партнера, де є умови для відкриття виробництва. Ми намагаємося ці умови створити. Відділення «Financial Times» два рази ставило Тернопіль на перше місце по залученню інвестицій. Також місто тричі отримували відзнаки Ради Європи: почесний диплом, грамоту та прапор. Тернопіль регулярно потрапляє у позитивні рейтинги, де оцінку дають самі мешканці міст у ході великих опитувань громадської думки. Такі дослідження проводять регулярно на замовлення уряду Канади та Міжнародного республіканського інституту (США). Вони є публічними”, – зазначає Сергій Надал.
Врізка:  Інвестиції дозволяють покращувати Тернопіль, розбудовувати та розвивати місто
Варто зазначити, що позитивну оцінку нашому місту дають не лише у фінансовій сфері. Зокрема у квітні цього року незалежні експерти “Слово і діло” назвали тернопільського міського голову найбільш відповідальним серед мерів обласних центрів. У даному рейтингу оцінюється співвідношення між даними і виконаними обіцянками. Очільник Тернополя набрав 63 %. У рейтингах “Слово і діло” тернопільський міський голова стабільно посідає найвищі позиції вже протягом трьох років поспіль. За індексом задоволеності можливостями міста, Тернопіль займає 4 позицію серед міст України (до уваги бралися оцінки можливості реалізовувати духовні потреби, пересуватися містом, проводити дозвілля, отримувати якісну освіту, тощо.
Віра Сотник