Головна Новини Сергій Надал: Тернополяни діють за принципом «українці допомагають українцям

Сергій Надал: Тернополяни діють за принципом «українці допомагають українцям

За більше ніж місяць війни Тернопіль став міцним тилом та опорою Воюючої України

Йде другий місяць війни. Минуло більше місяця запеклої боротьби за Незалежність. За цей час ми всі зрозуміли: Україна своєю боротьбою змінює весь світ! Сьогодні слова, яких чекають усі українці: «Зі мною все добре. МИ ПЕРЕМОЖЕМО». Але для перемоги потрібна активна праця всіх, праця кожного на своєму місці. У тому числі й праця тих, хто в тилу. Це дуже добре розуміють тернополяни. І завдяки наполегливій праці волонтерів, свідомого бізнесу, місцевої влади, всіх тернополян, Тернопіль за місяць війни став справжнім міцним тилом та опорою Воюючої України, де роблять все можливе для допомоги фронту та вимушеним переселенцям. Як заявив міський голова Тернополя Сергій Надал, сьогодні всі тернополяни діють за принципом: «Українці допомагають українцям».

Допомога біженцям

З перших днів війни в Україні Тернопіль активно допомагає внутрішньо переміщеним особам у наданні гуманітарної допомоги та тимчасового прихистку. За весь час війни Тернопіль прихистив більше 12 тисяч жертв російської агресії. Більше 6000 переселенців із зон бойових дій обрали саме Тернопіль для постійного проживання.

Також Тернопільська міська програма «Здоров’я громади» тепер доступна не лише для тернополян, але і для переселенців. Це можливість окремим категоріям пацієнтів отримати у аптеках міста ліки безкоштовно або ж зі знижкою 50%. Внутрішньо переміщені особи та тернополяни також можуть отримати ліки в рамках програми «Доступні ліки» безкоштовно або з частковою оплатою. Для того, щоб скористатися цими програмами, необхідно отримати електронний рецепт від сімейного лікаря.

Допомога фронту

Більше 350 вантажів з Гуманітарного штабу Тернополя виїхали у Київ, Харків, Миколаїв, Суми та інші міста. 560 волонтерів-водіїв, які, незважаючи на ризик, доправляють допомогу у військові частини, відділення територіальної оборони, поліцейські відділення та лікарні різних регіонів України.

Всього у Гуманітарному штабі зареєстровано 970 волонтерів, всі вони працюють з відправкою, пакуванням, сортування, видачою речей та продуктів харчування. Близько 1800 осіб у волонтерському чаті надають необхідний супровід громадянам, яким потрібна допомога. Важливі для порятунку життя і здоров’я людей навики на курсах домедичної допомоги в екстремальних ситуаціях уже отримало 312 осіб.

Активно підтримують українців і закордонна спільнота, зокрема, Гуманітарним штабом отримано 70 міжнародних вантажів з дев’яти країн.

Ярмарки та доступні продукти у Тернополі з сіл

У Тернополі знову пройшли щотижневі сільськогосподарські ярмарки, де жителі громади можуть придбати вироби сільськогосподарської продукції, товари підприємств харчової та переробної промисловості.

Щосуботи ярмарки працюють на масивах «Дружба» та «Східний» за адресами: вул. Лесі Українки, 39 та на перетині вулиць Миру-Дружби.

Придбати можна також інші овочі, за доступною ціною яблука, куряче м’ясо, риба, олія, ковбасні вироби, мед. Біля деяких прилавків люди ставали у чергу за овочами, фруктами чи м’ясом.

Благоустрій міста

Незважаючи на бойові дії, тернополяни не забувають наводити лад у власному місті. У рамках проведення двомісячника благоустрою у ці дні в різних мікрорайонах Тернополя тривають локальні толоки, під час яких мешканці впорядковують прибудинкові території і придорожні зелені смуги.

«24 березня у Тернополі почалися перші локальні толоки, а вже незабаром в місті проведуть традиційну загальноміську толоку, до якої будуть залучені і комунальні підприємства та організації, ОСББ, ЖБК, СК, ОСН-БК, суб’єкти господарювання, громадські організації, навчальні заклади тощо», – повідомив Сергій Надал

Міський голова також наголосив, що усі ми спільними зусиллями повинні утримувати місто в належному стані та створювати комфортні умови для тих громадян, котрі покинули свої міста і домівки через війну та знайшли прихисток у Тернополі.

«Це також добрий приклад стимулювати різні підприємства та організації із центральної та східної частин України, щоб вони вибирали для себе Тернопіль і переводили сюди бізнес, жили та працювали на території нашого міста», – додав Сергій Надал.