Головна Новини Сергій Надал: Ми знайдемо кошти на зарплату тернопільським вчителям і лікарям

Сергій Надал: Ми знайдемо кошти на зарплату тернопільським вчителям і лікарям

На черговій сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли низку важливих рішень для соціальної стабільності у місті. Зокрема підтримали зміни до бюджету Тернополя на поточний рік, щоб оплатити соціальні платежі, які мали б йти з державного бюджету України.

Бюджетна несправедливість

Як вже повідомлялося, Київ передав у бюджет Тернополя соціальні видатки, які вдвічі перевищують додаткові надходження від децентралізації. У 2018 році передані доходи складають 394,1 млн грн, а передані видатки 664,4 млн грн. Тому місто опинилося у критичній ситуації – потрібно знайти додаткові кошти.

Раніше, мерія відшуковувала додаткові кошти за рахунок діяльності місцевого бізнесу, за рахунок податків, які своєчасно сплачують у міський бюджет. Тепер же соціальні кошти виділені за рахунок перерозподілу вже існуючих коштів. Інших резервів у місті просто немає. Тобто бюджетна політика Києва змушує Тернопіль згортати інфраструктурні проекти та окремі ремонтні роботи. 

Нещодавно свою позицію щодо питання фінансування зарплат освітян, медиків та бюджетників висловив міський голова Тернополя Сергія Надал. «Я не дозволю, щоб через бюджетну несправедливість тернопільські медики, освітяни, працівники бюджетної сфери сиділи без зарплат. Повернення у 90-і роки минулого століття не буде», – зазначив Сергій Надал.

Гроші на соціально-захищені видатки

Також мер Тернополя чітко пояснив, звідки беруться і на що виділяються гроші з міського бюджету.

«Відповідно до проекту рішення, який був підготовлений виконавчим комітетом та підтриманий на сесії міської ради, між головними розпорядниками коштів проводиться перерозподіл асигнувань. Зокрема, зменшуються видатки по загальному та спеціальному фондах бюджету на 45,8 млн грн та, відповідно до перерозподілу, ці кошти направляються на заробітну плату працівникам освіти та медичної галузі, на оплату енергоносіїв та інших соціально-захищених видатків бюджету», – пояснює очільник Тернополя Сергій Надал.

Рішенням міської ради найбільше коштів спрямовано на виплату заробітної плати працівникам медичної галузі – 11,3 млн грн та на виплату заробітної плати працівникам освіти – 8,6 млн грн. Також, 9,8 млн грн виділено на поточне утримання житлово-комунального господарства, ще 3 млн грн – на відшкодування пільгового перевезення окремих категорій громадян та 0,2 млн грн спрямовано на компенсаційні виплати учасникам АТО за земельні ділянки.

Окрім того, як додав очільник Тернополя, завдяки перерозподілу коштів, 5 млн грн спрямовується на фінансову підтримку КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» та 2 млн грн – КП «Тернопільводоканал».

Проект рішення, яке було винесено на розгляд депутатів та підтримано ними на двадцять восьмій сесії міської ради, попередньо схвалено експертною радою та бюджетною комісією. 

Міська рада Тернополя вимагає від уряду не позбавляти тернополян субсидій

Також, зважаючи на звернення тернополян, на сесії з ініціативи міського голови, було прийнято звернення Тернопільської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо призначення житлових субсидій.

Тернопіль вимагає від Кабінету Міністрів України внесення змін до існуючої Постанови, яка регламентує порядок призначення житлових субсидій, введених в дію з 01.05.2018 р. Простіше кажучи, не ускладнювати людям оформляти субсидію та не обмежувати у такому праві соціально незахищених тернополян.

«У зв’язку із критичною ситуацією, яка склалася у Тернополі через встановлені обмеження для громадян при призначенні комунальних субсидій, нами підготовлене відповідне письмове Звернення, яке буде надіслане до Кабінету Міністрів України для перегляду Положення та розширення повноважень Комісій, утворених виконавчими комітетами міських рад щодо призначення субсидій. Оскільки доходи громадян не збільшилися, а тарифи на оплату житлово-комунальних послуг зростають, вважаємо не обґрунтованими такі різкі зміни до порядку призначення житлових субсидій», – наголосив Сергій Надал.

Київ повинен у повній мірі виділити кошти на забезпечення інсуліном

Також депутати прийняли важливе звернення до глави уряду і міністра охорони здоров’я щодо виділення додаткових коштів державної субвенції на забезпечення препаратами інсуліну тернополян, хворих на цукровий діабет. Але ситуація із забезпеченням інсуліну у місті дійсно критична, що й підтвердив міський голова.

«Станом на жовтень 2018 року забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну за рахунок державної субвенції у Тернополі складає лише 40% від річної потреби. У зв’язку із цим є звернення від керівництва тернопільських закладів охорони здоров’я щодо того, аби ці кошти були виділені в повному обсязі. Зокрема, додаткова потреба в коштах медичної субвенції складає 4 млн грн», – підкреслив Сергій Надал.

Таким чином, чергова сесія міської ради Тернополя довела, що незважаючи на хронічне недофінансування з центрального бюджету, місцева влада робить все можливе, опираючись лише на власні ресурси, щоб тернопільські освітяни та медики були із зарплатою, щоб бюджетники отримували належне фінансування. Звичайно ці гроші мали піти на інші важливі проекти з благоустрою нашого міста, але місто ставлять в такі умови – «паски слід затягти» дуже сильно.

В Україні з давнини повелося, що представники громади ніколи не залишали своїх у біді. І сесія 5 жовтня довела, що так буде й надалі. Місцева влада і громада Тернополя діють як єдиний організм.

За матеріалами ТМР