Головна Новини Сергій Надал: Громадський бюджет Тернополя – це справжній інститут прямого народовладдя містян

Сергій Надал: Громадський бюджет Тернополя – це справжній інститут прямого народовладдя містян

У Тернополі черговий рік поспіль реалізується важливий інститут прямого народовладдя, коли саме представники громади не лише контролюють владу, але й беруть пряму участь у керівництві містом. Мова йде про проект «Громадський бюджет». Так, за словами міського голови Сергія Надала, тернополяни мають всі інструменти, щоб самостійно вирішувати, як витратити певну частину коштів з міського бюджету.

Що таке «Громадський бюджет»

Ідея громадських бюджетів належить Бразильській партії з Порту-Алегрі, яка декларувала принцип «низи вирішують, що робити верхам». Так з’явився бюджет участі (прототип теперішніх «Громадських бюджетів»). Мешканці бразильського Порту-Алегрі щорічно обирають проекти, які будуть втілені в їхньому місті. У кожному районі проводяться дебати, на яких мешканці представляють та обирають локальні та загальноміські проекти. Крім того, на цих же зборах кожен район делегує своїх представників до Муніципальної бюджетної ради, яка вирішує як розподілити гроші.

Як працюють «Громадські бюджети» в Україні

Як пояснив мер Тернополя Сергій Надал, бюджети участі («Громадські бюджети») – одне з втілень принципу прямого вирішення громадянами питань місцевого значення. Сам принцип виписаний в Законі про місцеве самоврядування.

Це частина коштів з міського бюджету, що йде на фінансування проектів та пропозицій мешканців міста. Автором проекту може бути громадянин віком від 16 років. Він повинен детально розписати проект: від ідеї – до витрат на його реалізацію. Один автор може подати тільки один проект, зібравши необхідну кількість підписів на підтримку своєї ініціативи. Після цього проект повинен отримати позитивну оцінку фахівців міськради або спеціально створеної експертної групи. Далі – фінальне голосування, на якому мешканці самі визначають, які проекти будуть реалізовані в їхньому місті. Переможці отримують фінансування і зацікавлені в ефективному використанні виділених коштів.

«Громадський бюджет» у Тернополі

Як нагадав мер міста Сергій Надал, Тернопіль став одним з перших міст України, де був реалізований проект «Громадський бюджет». Він реально запрацював вже з 2017 року, а проекти подавали вже з 1 вересня 2016 року.

«Тернопіль одне з перших міст, де таке рішення було прийнято. Я дуже розраховую на активність громадян. Я сподіваюсь, що позитивний приклад попередніх років буде продовжено і кошти отримають ті проекти, які будуть найбільш цікавими, найбільш корисними. Мені приємно, що влада і громада спільно працюють, щоб зробити наше місто ще кращим, ще комфортнішим», – зауважив міський голова Тернополя.

Станом на 12 вересня у Тернополі триває прийом проектів на «Громадський бюджет 2019».

Заявки від авторів проектів для покращенням життя в місті прийматимуть до кінця вересня, після чого, з 22 жовтня до 5 листопада, шляхом голосування визначатимуться найкращі проекти, які реалізують в Тернополі у 2019 році. До розгляду приймають проекти двох видів: «малі» – вартістю до 300 000 грн або «великі» – від 300 001 грн до 1 450 000 грн. Проекти можуть бути спрямовані на такі сфери: безпека та громадський порядок, розвиток велоінфраструктури, дорожнього господарства, енергозбереження, комунального господарства, культури, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, спорту, захист навколишнього середовища тощо.

Детальна інформація на сайті https://pb.rada.te.ua

Віра Сотник