Головна Новини Семінарист з Тернополя провів літній табір для українських дітей в Італії

Семінарист з Тернополя провів літній табір для українських дітей в Італії

З 17 по 22 червня 2017 року на горі Монте Фаіто проходив четвертий дитячий християнський табір “Веселі канікули з Богом”, організований отцем Ігорем Данильчуком для дітей Казерти та для учнів Української школи «Золотоуст». У таборі відпочивало та оздоровлялося 35 українських дітей віком від 6 до 16 років.

Виховну роботу з дітьми проводили 3 аніматори: бр. Ігор Демидась (студент-богослов 5-го курсу Тернопільської Вищої Духовної Семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого), Олена Равло (катехит парафії «Пресвятої Тройці» м. Казерта та вчитель англійської мови української школи «Золотоуст») та Андрій Рудейчук (спеціаліст в галузі хореографії, постановщик танців). Також кожен день з дітьми були духовний наставник та головний організатор табору отець Ігор Данильчук та пані їмость Галина. Смачні сніданки, обіди та вечері готувала Гурська Леся – шеф-повар із тратторії «Skyfall Caffe».

Тема цьогорічного табору – «Таємниці Шервудського лісу». Брат семінарист Ігор Демидась разом з іншими аніматорами з Казерти втілили в італійську реальність українських дітей цю тему, яка була розроблена «Школою християнського аніматора» при Тернопільській Вищій Духовній Семінарії.

У концепцію табору була закладена історія максимально близька і максимально відома широкому колу молоді та дітей. Робін Гуд є персонажем досить знайомим і має прекрасний та чітко виражений характер та життєву дорогу. Відома історія стала одночасно сценарієм та центром до кожного дня веселих канікул. Від неї відштовхувалися і катехизаційні, ігрові, розвиваючі та педагогічні аспекти табору. В основу тематики, котру відкривали через історії про Робіна, була також закладена тема, котру наша УГКЦ пропонує до переживання цього року всім своїм вірним: Літургія та молитва.

Головна частина першого таборового дня була присвячена поділу дітей на дві команди (за віковими категоріями), кожна з яких отримала завдання: придумати назву та гасло команди, намалювати плакат. Ввечері відбулася презентація креативних дитячих ідей. За згодою більшості учасників в цьому році команди отримали назви «Орли» та «Флекси».

Насичений табірний день розпочинався о 8:30. Діти разом із вихователями щоденно о 8:40 виходили на зарядку, після якої всі разом співали Гімн України. Дзвінкі дитячі голоси розносилися на багато миль у ранковій тиші і чарували своєю неповторною красою жителів прилеглих містечок. Потім, взявшись за руки і створивши велике спільне коло, читали таборову молитву, просячи в Бога благословення на новий день. Після смачного та поживного сніданку учасників табору чекала цікава, весела, пізнавальна розважальна програма, яку підготували для них аніматори.

Діти ходили на екскурсію в гори, до церкви Святого Михайла, спускалися фунікулером з гори Монте Фаїто в містечко Кастелламмаре ді Сабья, де ходили до моря, їли морозиво в місцевому ресторанчику на пляжі, пили мінеральну цілющу воду з джерела. Грали у футбол та інші спортивні ігри, співали пісні під гітару, купалися в басейні, ставили пантоміми, в ігровій формі вивчали англійську мову, танцювали та відпочивали. Невід’ємною частиною таборового дня була завжди Божественна Літургія, в якій брали активну участь всі діти (співали, читали Апостола, прислуговували).

Ввечері семінарист Ігор проводив тезе – спільну вечірню молитву при свічках, що супроводжувалася музикою та молодіжними християнськими піснями, які діти вивчали разом із аніматорами. Основними складовими частинами кожного таборового дня стали молитва, спільна трапеза та гра. Молячись, діти вчилися спілкуватися з Богом, Йому дякувати, в Нього просити і Його прославляти.

Спільна трапеза була наочним свідченням єдиної спільноти, оскільки перетворювала табір на велику сім’ю, в якій кожен дбає про свого ближнього і вчиться його любити. Різноманітні спортивні, інтелектуальні, а головне спільні ігри навчали дітей дотримуватися певних правил, поважати одне до одного, вміти працювати в команді та знати й виконувати народні чесноти й вимоги християнської етики. Основною вимогою в таборі було розмовляти тільки українською мовою, саме вона була “офіційною” і обов’язковою мовою спілкування таборувальників. Насичений різноманітними подіями табірний день закінчувався о 22:00 год. Протягом 6 днів діти вивчили близько десяти пісень релігійного характеру, навчилися танцювати 4 нових банси: «Чоколатте», «Софія», «Адонай», «Блаженні милосерді». Поставили пантоміму «Творець і Спаситель світу». Щоб перевірити чистоту у будиночках аніматори у гумористичний спосіб провели програму «Ревізор», під час якої взяли також інтерв’ю у всіх таборян від найменшого до настаршого. Напередодні закриття табору ввечері була розпалена ватра.

Шестиденна подорож по «Таємницях Шервудського лісу» та офіційне закриття “Веселих канікул з Богом 2018” закінчилася в п’ятницю 22 червня Божественною Літургією, після якої таборяни зі сльозами радості та вдячності попрощалися з усіма організаторами табору.

Текст: Ірина Семенюк

Фото та відео: таборяни