Головна Новини Селяни на Тернопільщині, ризикуючи життями, зберегли давній хрест та ікону

Селяни на Тернопільщині, ризикуючи життями, зберегли давній хрест та ікону

“Наша Капличка дивом пережила радянські часи. Відомо, що то був час атеїзму, підтримуваний на державному рівні, а всі прояви релігійності карались у різний спосіб – від доган і звільнень з роботи до катувань і вбивств у тюрмах. А проти релігії діяла вся радянська пропаганда, тому не дивно, що багато наших односельчан піддались її впливу. Адже найчастіше руйнація чи будівництво власного дому залежить від самих мешканців.

Так було і з капличкою. Її неодноразово хотіли зруйнувати, сплюндрувати, свої ж люди, бо вона була в той час ворожим символом. Частину задньої стіни було розвалено (з надією знайти таємний хід від неї до палацу), по хрестові стріляли і влучили тричі (на фото видно вм’ятини) та скинули з каплиці, ікону хотіли знищити. Але прийшовши на місце, щоб завершити справу, побачили, що хрест та ікона зникли. Дуже схоже на диво, правда ж?

Та протидіяти злу можна тільки добром, що і зробила Марія Данилюк. Вона таємно заховала ікону та хрест у лісі. А потім, через деякий час, принесла їх додому та приховала на горищі. Хрест пролежав там аж до сьогодні. А ікону, ще раніше забрав до церкви на реставрацію Сафанюк Андрій. Та чи є вона там досі? Хто зна.

Сам хрест каплиці зроблений з товстого металу – різновид грецького хреста, розширеного на кінцях. Ще його називають лицарським, кавалерським, мальтійським або ж козацьким хрестом. Сім’я Данилюків берегла його десятки років з надією, що колись він повернеться на своє місце над каплицею.

Можливо цей час настав?”, – пише сторінка

Я – Биківці