Головна Новини Селяни на Тернопільщині нарікають, що монахи чоловічого монастиря дають прихисток підозрілим особам...

Селяни на Тернопільщині нарікають, що монахи чоловічого монастиря дають прихисток підозрілим особам (Відео)

Мешканці Малих Загайців на Тернопільщині стурбовані тим, хто живе в їхньому чоловічому монастирі, повідомляє ТСН

Верховний суд не дозволяв УПЦ Московського патріархату залишити свою назву – Мінкульт
Московського патріархату. Люди стверджують, що у ченців знаходять прихисток чоловіки з кримінальним минулим. До того ж, один зі священнків монастиря зараз відбуває умовний термін покарання за зберігання зброї, йдеться у ТСН.16:45.

Монастирський комплекс ХVII століття бовваніє у центрі села. У сільраді кажуть, що місцеві “нарікають на мешканців обителі”. Мовляв, ченців там всього три-чотири особи, а інші чоловіки – зайди.

“Дуже багато скарг є від мешканців села Малі Загайці про те, що ходять люди підозрілої зовнішності, і вони бояться їх. Вони можуть бути напідпитку або неадекватні”, – каже сільський голова Великозагайцівської сільської ради Петро Максимлюк.

Монахи повикупляли хати поруч монастиря, розповідають у селі. Там і живуть чоловіки, які начебто допомагають їм по господарству. Серед цих людей, припускає голова сільради, можуть переховуватися і особи з сумнівною біографією.

“До нас зверталися неодноразово із поліції із конкретними прізвищами людей, вони приходили сюди, і ці люди тут перебували”, – розповідає сільський голова.

Місцева мешканка Наталя Святенюк в цьому переконана.

“Мого брата побили і в мене на подвір’ї його били. Це ті, що жили, проживали на той час в монастирі. Я сама була в тій сутичці, в мене все подвір’я було в крові, ми тоді в поліції були, нічого не добилися”, – скаржиться Святенюк.

У священника цього монастиря отця Філадельфа поліцейські виявили вогнепальну зброю, патрони та вибухівку. Хтось заявив на нього копам. Кілька місяців тому отця засудили на три роки умовно за зберігання гвинтівки ТОЗ-8. Ще за одну, гладкоствольну, батюшка отримав адмінпокарання. Зброя була без дозвільних документів.

“Він пояснив, що в 2013-14 році придбав у невідомого чоловіка і зберігав”, – коментує керівник слідчого управління ГУ Нацполіції в Тернопільській області Володимир Галевич.

ТСН намагалася з’ясувати, чи знають про це в монастирі. Чоловік в робітничому одязі обіцяв, що до журналістів вийде ігумен. Але поговорити з ним вдалося лише телефоном.

“Він покаявся, про це вже забув. Це діло закрите, все, уже молиться, кається. Це діло він залишив уже, залишив”, – стверджує ігумен Загаєцького монастиря Герман Вельков.

Ігумен  додає, що при монастирі живуть ченці, послушники і робітники. Але проблем вони нікому не створюють. З ним погоджуються і селяни, яких ми зустрічаємо поблизу. Двоє місцевих мешканців кажуть: бачили монахів у підрясниках, а підозрілих осіб не помічали.

У монастир з перевірками періодично навідується дільничний, так стверджують в обласній поліції.

“Дивиться на той контингент людей, які збираються у цьому монастирі. Людей, які є судимими чи переховуються від закону, у вказаному монастирі нема, встановлено не було”, – повідомляє керівник слідчого управління ГУ Нацполіції в Тернопільській області Володимир Галевич.

Утім, монастир залишається у полі зору правоохоронців. Копи відновили кримінальне провадження про незаконну передачу державної землі у користування ченцям. Бо сільські депутати заявили, що їхні підписи на цьому рішенні сесії сільради підроблені.

Кореспондент ТСН Світлана Павук Більше