Головна Новини Священик УПЦ МП який помер у Шумську правив на Великдень

Священик УПЦ МП який помер у Шумську правив на Великдень

Наразі в селах Потуторів та Бриків працюють мобільні бригади – перевіряють всіх, хто був на Службі і хто контактував з отцем.

В обладміністрації кажуть, що в Потуторові третина села була прихожанами МП.

«Ми намагаємось достукатись до свідомості та закликати відвідувати Служби онлайн, але, на жаль, нас не всі чують. От і маємо…»

Отець Іван, який напередодні помер від коронавірусу, Ще у Великдень відправляв святкову Літургію у своєму помешканні. Про це редакцію повідомили місцеві мешканці, приголомшені смертю священника від COVID-19, пише 20 хвилин.

Згодом інформацію підтвердили і в облдержадміністрації. Запевняють, зараз і в цьому, і в сусідньому селі, де правив священник, перевіряють контактних осіб. Про новий спалах інфекції поки не говорять, але не виключають, що на Шумщині інфікованих останніми днями побільшає. Посадовці нарікають, бо заборонити відправи не в їхніх силах. А заклики до свідомості проводити богослужіння онлайн деякі конфесії ігнорують.

Священник правив у Потуторові і Брикові, – розповіла жінка, яка повідомила редакцію після звістки про смерть отця Івана. – Тут залишилось тих, хто ходив на Служби московського патріархату – менше 30 дворів. От всі вони на Великдень були на Службі в отця вдома. Священник вже був хворим, мав всі ознаки коронавірусу. І люди все одно йшли. Тепер що з нами всіма буде? Матимемо другий Почаїв?

Парафіяни на Великодній службі були без масок, рукавиць та інших засобів захисту.

Односельці бояться нового спалаху, адже села невеликі. І хочеш-не хочеш – контактів уникнути важко. За підтвердженням чи спростуванням інформації ми звернулись до прес-служби УПЦ МП.

Нам пообіцяли згодом передзвонити і надати інформацію. Наразі ми очікуємо.

А в облдержадміністрації про Великодні відправи о. Івана підтвердили. – Померлий священник з Потуторова Шумського району, – повідомив Ігор Гайдук, заступник голови облдержадміністрації. – Приблизно третина села – належить до УПЦ Московського патріархату. Загалом в селі проживає близько 400 осіб. Не так давно більшість села перейшла до Православної церкви України. Третина – залишилась. Отець проводив відправи на власній будові, у старій хатинці, там і збирались парафіяни, – каже Ігор Гайдук. – Відправляв і в сусідньому селі.

Сьогодні там працює дві мобільні бригади, які виявляють контактних осіб. У всіх взяті мазки, які  передають в лабораторію. Більш детально можна буде говорити, коли будуть результати аналізів. Тоді ж, можливо, буде відомо, чи потрібно розширювати коло контактних осіб. Зараз встановлюємо ланцюжок. Вплинути на певні конфесії та заборонити проводити відправи чи примусити відправляти Служби онлайн – це не в силах адміністрації, каже Ігор Гайдук.

Люди мають усвідомити, що, залишаючись вдома, зберігають не лише своє здоров’я, а й бережуть оточуючих. Є свобода вільного пересування і віросповідання. І будь-що в цьому плані забороняти чи обмежувати ми не можемо, – каже Ігор Гайдук. – Ми намагаємось достукатись до свідомості населення. Дехто нас чує, і, відповідно, ми маємо кращі результати. Дехто – ні – і ось вам наслідки.

Під «наслідками» посадовець, ймовірно, має на увазі і Почаїв, де останніми днями стрімко зросла кількість інфікованих людей. Більшість з них – віряни Московського патріархату, які відвідували Почаївську Лавру. Подібною є ситуація і з відправами на Шумщині.

Нагадаємо, вранці 28 квітня у Шумській райадміністрації повідомили про смерть двох мешканців району, серед яких – 55-річний місцевий священник. За останню добу у нашому районі від ускладнень, спричинених коронавірусом, померло дві особи, – повідомили. – Обидва випадки підтверджено лабораторно. У священнослужителя з Потуторова аналіз на дослідження брали при житті, а ось у шумчанина, якого госпіталізовано вчора у лікарню, після смерті. Загалом через коронавірус у районі померло троє осіб.

Померли 55-річний священнослужитель УПЦ МП із села Потуторів Шумського району та 66-річний чоловік із Шумська. За інформацією від місцевих мешканців, шумчанин, який вчора помер, співав у церковному хорі ПЦУ, захоплювався фотографією і активно висвітлював місцеві події у соціальних мережах.