Головна Новини Священики Тернопільщини розповіли як вітатися правильніше: “Христос рождається чи народився”

Священики Тернопільщини розповіли як вітатися правильніше: “Христос рождається чи народився”

Уже минуло років з десять, як один знаний тернопільський письменник на моє вітання «Христос рождається!» зробив заувагу, мовляв: «Та скільки вже можна мучити Ісуса Христа. Правильно має бути народився, бо Різдво вже було кілька днів тому».

Я висловив свою незгоду з таким твердженням і продовжую так вітатися кожного року до 15 лютого (Стрітення) як це здавна було заведено і лише напередодні ввечері і на свято Водохреща (19 січня) вітаюся «Христос хрещається!». Хоча вже не тільки мої знайомі, а й чимало священиків у церквах під час відправ, звертаючись до парафіян, кажуть: «Христос народився!», пише Свобода

Здається, питання наївне, але актуальне, бо неодноразово можна почути суперечку, яке ж вітання правильне. Тому ми звернулися за роз’ясненням до тернопільських владик. То як же правильно вітатися під час Різдвяних свят?

Архієпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП Нестор: «Будь-яке народження – це любов. А тим більше, коли йдеться про Сина Божого. І жодне вітання не регулюється канонічно, це, швидше за все, установлена, звичаєва річ. Чи «рождається», «народжується», «народився» –  основне, щоб в серці людини була любов і розуміння віри. Зрештою, у Символі віри ми стверджуємо віру в Сина, предвічно (вже) народженого від Отця. Єпископ Тернопільський УАПЦ Тихон: «Звичайно, що правильніше «рождається», бо це вітання повніше відображає всю суть Різдва Христового. Якщо ми кажемо «народився» – це як констатація факту історичного народження Христа, що лише частково відповідає християнському віровченню. Кожного дня, коли людина прокидається зі сну, вона народжується. А Ісус – це Бог, це набагато вище і неосяжніше.

Синкел з питань стратегії і розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архієпархії о. Віталій Козак: «Різдвяне вітання запозичене з літургійних текстів. Воно означає час очікування Сина Божого. Тому це очікування краще відображає термін «рождається», що свідчить про безперервність і повторюваність дії. А «народився» – це вже констатація доконаного факту».

Голова ГО «Тернопільська асоціація  релігієзнавців», професор, доктор історичних наук Ярослав Стоцький: «Українізація термінів не завжди дослівно відображає теологічні вчення. Слово «рождається» – це не русизм, воно вказує, що це народження триває у часі, що Христос має постійно оновлюватися в наших помислах, серцях, серцях інших людей, які вже є з Богом, і тих, які лише стають членами Його Церкви. Це як вітання «Христос посеред нас!» – і відповідь «І є, і буде!». Тому «Христос народився!» не передає божественної суті та глибокого й повного змісту закладеного у «Христос рождається!»

Христос рождається!                                       Славімо Його!

Віктор КАРПОВИЧ