Головна Новини Рідкісне явище: у Дністровському каньйоні повторно зацвіли червонокнижні рослини

Рідкісне явище: у Дністровському каньйоні повторно зацвіли червонокнижні рослини

Цьогоріч на території Національного природного парку “Дністровський каньйон” на Тернопільщині спостерігається рідкісне явище – повторне цвітіння червонокнижних видів. Квіти розпустили ясенець білий (Dictamnus albus) та ковила пірчаста (Stipa pennata). Про це йдеться на сторінці парку у соцмережі.

За звичайних умов цвітіння рослин відбувається у травні-червні, але цього року весна і літо були надто посушливі, не всім рослинам вдалося зацвісти й зав’язати плоди за цих умов. Тому з настанням вологої погоди деякі рослини повторно почали цвісти, пише Суспільне.

Рідкісне явище: на Тернопільщині повторно зацвіли червонокнижні рослини

Ковила пірчаста. Фото: НПП “Дністровський каньйон”

“Повторне цвітіння послаблює рослини. Зав’язуючи квіткові та плодові бутони, вони втрачають силу, стають більш чутливими до морозу та небезпек зимової погоди. А мали би зосередитися на підготовці до холодів. Наступного року рослини, як правило, цвістимуть слабше, плодоноситимуть менше. Якщо така ситуація повториться в наступних сезонах, то рослини поступово слабшатимуть, втрачатимуть силу і можуть згинути”, – йдеться у дописі.

Рідкісне явище: на Тернопільщині повторно зацвіли червонокнижні рослини

Повторне цвітіння ясенцю білого у Заліщицькій діброві в Шутроминцях. Фото: НПП “Дністровський каньйон”

Інша причина запізнілого цвітіння – пошкодження рослини.

“Коли основний пагін втрачений (наприклад, його скосили, обрізали чи випасли), тоді прокидається спляча пазушна брунька. Природа надає рослині другу спробу залишити потомство”.

Рідкісне явище: на Тернопільщині повторно зацвіли червонокнижні рослини

Пізньоцвіт осінній. Фото: НПП “Дністровський каньйон”

Слід не плутати повторне цвітіння з пролонгованим, коли, зацвівши влітку, рослина квітне до настання морозів. Наприклад, льонок звичайний, волошка лучна, гикавка сіра. Також є види, для яких осіннє цвітіння – норма: пізньоцвіт осінній, сонцецвіт, хризантеми. Найліпше, як процеси вегетації проходять своєчасно.

Рідкісне явище: на Тернопільщині повторно зацвіли червонокнижні рослини

Гикавка сіра. Фото: НПП “Дністровський каньйон”