Головна Новини Розширено перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим

Розширено перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим

вакцинація

Від сьогодні, 9 грудня, набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України про розширення переліку професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою.

Відповідно до наказу, крім освітян та працівників центральних і місцевих органів влади, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину підлягають співробітники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 року № 83.

Тож працівники вищезазначених установ, які станом на 09 грудня не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою антиковідної вакцини, сертифіката чи довідки про одужання від COVID-19 або довідки про протипоказання до щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. 

Контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівників підприємства.

У МОЗ зазначають, якщо працівник ухиляється або відмовляється від отримання щеплення, тоді керівник складає відповідний акт та видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють. 

Важливо!  Звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави. 

Щойно працівник отримав принаймні одне щеплення проти COVID-19, то підстав для продовження його відсторонення від роботи немає. Працівник має бути допущений до роботи.  

Якщо під час перевірки уповноважений орган виявляє осіб, які працюють без щеплень або відмовляється від них, складається акт про порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме  «Порушення правил щодо карантину людей». 

Відповідальність за порушення вказаної статті для керівника підприємства складає від 34 тисяч гривень.

Однак, не підлягають обов’язковій вакцинації освітяни та працівники органів влади, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, відповідно до «Переліку медичних протипоказань та застережень затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595.