Головна Новини Розслідування смерті немовляти може затягнутися на місяці

Розслідування смерті немовляти може затягнутися на місяці

Фахівці встановили причину смерті шестимісячної дитини, яка трапилася в день її вакцинування проти дифтерії та правця. За висновками проведеного розтину смерть наступила внаслідок гострої дихальної недостатності. Чи саме вакцина стала причиною дихальної недостатності будуть встановлювати правоохоронці. Про це під час прес-конференції 26 квітня повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

«Маємо попередню інформацію про те, що причиною смерті малолітньої дитини стала гостра дихальна недостатність, гіпоксемія, респіраторний стан спричинений удушенням, тобто дитина задихнулася, – розповів Олександр Богомол. – Яка була причина цього спазму, що стало причиною удушення, будемо встановлювати. Будемо досліджувати декілька моментів: чи спричинила вакцина це удушення чи дитина хворіла іншими захворюваннями і чи належним чином медичний персонал здійснював щеплення. Є відповідні умови коли можна прививати дитину: необхідно, щоб вона була здоровою. Якщо дитина була хворою, мала респіраторне захворювання і її привили в цьому стані, то це могло потягнути такі наслідки. Ці моменти будуть обов’язково досліджуватися, але на сьогодні маємо тільки результати розтину. А для того, щоб дізнатися що саме викликало гостру дихальну недостатність мають бути проведені ряд експертиз. На експертизи можуть піти місяці. Будуть імунологічні, цитологічні експертизи, дослідження самої вакцини, її вплив. Зараз важко прогнозувати скільки на це необхідно часу, це не швидкий процес.».

За фактом смерті немовляти відкрито кримінальне провадження. Відомості про подію внесено до єдиного реєстру розслідування злочинів згідно статті 115 Кримінального кодексу України з поміткою «природня смерть».  Розслідування триває.