Головна Новини Родичі хлопців з Тернополя навіть Путіну писали

Родичі хлопців з Тернополя навіть Путіну писали

Родичі полонених Василя Гульки і Олексія Кодьмана, захоплених в полон терористами «ДНР», просять вивести питання їх звільнення з політичної площини і надати їм статус військовополонених, вважаючи, що це прискорить звільнення їх рідних.

Сьогодні українські бійці утримуються в Західній виправній колонії №97 міста Макіївки. Вони знаходяться в списках на обмін, проте до цих пір рідні їх не дочекалися. Кожен раз представники влади обіцяють, що після переговорів Тристоронньої групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі справу звільнення Олексія і Василя зрушиться з місця. Тільки за минулий рік відбулося близько 30 таких публічних зустрічей в Мінську, проте результату поки немає.

«Спочатку ми почали шукати волонтерів, які допомогли дізнатися будь-яку інформацію про Олексія, оскільки у військовій частині, куди ми дзвонили, ніхто нічого не міг пояснити. Вони й самі не знали, що робити в такому випадку, адже не були до цього готові», каже Ніна Кодьман.

«Найпершою відгукнулася Алла Чонгар з «Офіцерського корпусу». Вона з Тернополя. Напевно, найбільше допомоги було від цієї організації. Алла Чонгар приїхала до Тернополя з передової на третій день полону хлопців. Вона склала список того, що ми повинні робити в такому випадку. Практично вся робота на початку робилася саме волонтерами.

Спочатку ми написали заяву про зникнення в СБУ і поліцію, повідомили, що, за нашими відомостями, хлопці незаконно утримуються в заручниках в Донецьку.

Згодом ми звернулися до юристів в Українська Гельсінська спілка і подали звернення до ЄСПЛ з цього питання.

Також зверталися в різні посольства – Росії, Німеччини, Франції, США … Ми навіть писали листи королеві Великобританії. Тобто ми намагалися привернути увагу тих держав, які мають вплив на Російську Федерацію» – бідкається жінка.

Зінаїда Нірек, мати Василя Гульки, каже що «Крім того, зверталися в церкви всіх конфесій і зустрічалися з їх представниками. Навіть Путіну писали …»

Джерело qha.com.ua