Головна Новини Родина з Тернополя рятувала кажанів, які прокинулися зі сну взимку

Родина з Тернополя рятувала кажанів, які прокинулися зі сну взимку

Родина тернополянки Наталії Журавель рятувала кажанів, які прокинулися зі сну взимку.

За її словами, одного з них вони знайшли в своєму під’їзді.

“Чоловік вийшов на сходову клітку, приходить до хати і каже: “Ой, там кажан літає”. Ми всі вибігли, а він тут літав-літав і, напевно, перелякався бідний нас, і зачепився за дріт від лампочки”, пише Суспільне.

Донька Наталії зателефонувала волонтерам реабілітаційного центру рукокрилих, що в Харкові. Вони дали поради, як поводитися з кажанами.

Марта Журавель

“Колись ми були в печері і я згадала, що нам казали дуже обережно і тихенько ходити, бо якщо ми розбудимо летючу мишу, то вона вже не виживе. Тобто вона мусить прокинутися саме навесні. Я про це згадала, і одразу почала шукати інформацію, як врятувати летючу мишу взимку”, – розповіла Марта Журавель.

Для підгодівлі тварини дівчина купувала личинки комах. Поїли кажана зі шприца.

“Знаю, що вони можуть переносити різні небезпечні захворювання. Тому ми намагаємося поводитися з ним дуже обережно, брати його лише в рукавицях, щоб він нас не вкусив”, – каже Марта Журавель.

Іншого кажана Марта знайшла в місцевому парку під корою зрубаного дерева. До приїзду волонтерів двох кажанів помістили в картонні коробки.

“Нетепер середземноморський” – цей вид, як і всі кажани фауни України, занесені до Червоної книги. Один нетепер може з’їсти за одну ніч 800 тисяч комарів. Взимку кажанів бажано не чіпати. Якщо вже знайшли кажана, потрібно звертатися до спеціалістів, щоб його відгодувати і влаштувати штучну зимівлю до весни. Волонтери є майже у всіх містах”, – розповів аспірант кафедри зоології ЛНУ ім. І. Франка Юрій Чайка.

Інший вид називається “Лилик двохколріний”. Це є типовий житель міст. Загалом кажан виглядає здоровим. Ніяких зовнішніх травм чи переламу кінцівок немає”, – каже Юрій Чайка.

Родина Наталії Журавель передала цих рукокрилих волонтерам.