Головна Новини Реформа садочків по-львівськи: на відміну від Тернополя, у Львові «іногородніх» дітей виставлять...

Реформа садочків по-львівськи: на відміну від Тернополя, у Львові «іногородніх» дітей виставлять з дитячих садків

У той час, як у Тернополі ситуація з навчанням «іногородніх» дітей у дитячих садках міста йде до свого вирішення, у сусідньому Львові розгортається справжній скандал. Мерія Тернополя майже 2 роки вела переговори з керівництвом навколоміських об’єднаних територіальних громад та Тернопільським районом щодо міжбюджетних трансферів, натомість мерія Львова вирішила «різати по живому».

У Львові «ріжуть по живому»
Перед початком навчального року в управлінні освіті міської ради Львова повідомили, що з вересня всі діти, що живуть за межами Львова і ходять у міські садочки, будуть позбавлені права на навчання. Єдине виключення стосуватиметься ОТГ, які встигнуть заключити договір з Львівською міськрадою про плату за «своїх» дітей. Однак, як показує приклад Тернополя, так швидко, буквально за місяць, заключити договори нереально.

Станом на 1 червня цього року у закладах дошкільної освіти Львова навчається 781 дитина, яка зареєстрована поза межами міста. З нового навчального року вони всі опиняться на вулиці.

Чому так сталося?
Влада Львова знайшла виправдання. Перша причина. Станом на 1 вересня 2018 року Для понад тисячі дітей зі Львова не знайшлося місце у місцевих дитсадках. І для того, щоб дати місця львів’янам, треба виставити іногородніх. Дошкільні заклади Львова приймуть 7800 дітей цьогоріч, при загальній потребі – 9300 місць. Про це у коментарі повідомила начальниця управління освіти міста Зоряна Довганик.

Друга причина – рекомендації Міністерства освіти приймати в першу чергу місцевих дітей і нова редакція закону про Бюджетний кодекс, яка фактично запровадила в Україні формулу, коли гроші прив’язані до дитини.

Однак, львівські активісти та батьки іногородніх дітей відкрито заявляють про злочинну недбалість львівської влади. Адже про відповідні зміни було відомо ще з початку 2017 року. Але мерія Львова більше двох років нічого не зробила, щоб заключити договори про міжбюджетні трансфери на дітей з місцевими ОТГ. І як добрий приклад вказують на Тернопіль.

Добрий приклад Тернополя
У нашому місті проблему навчання іногородніх дітей у дитячих садочках Тернополя почали вирішувати ще з початку 2017 року. Вирішувати за принципом – це проблема міжбюджетних стосунків Тернополя з одного боку та ОТГ області та Тернопільського району з іншого. Людей ці проблеми не мають стосуватися. 
Переговори ініціював міський голова Тернополя Сергій Надал. Міська рада кілька разів відтерміновувала введення оплати, щоб батьки, які постійно проживають у Тернополі, мали змогу зареєструватися у місті, а громади могли у законному порядку укласти угоди. 

Зрештою, на сьогоднішній день проблема потроху вирішується. Зокрема, згідно угоди укладеної між Тернополем і Тернопільським районом, до міського бюджету мають перерахувати приблизно 1,9 млн грн. Тернопільський район таким чином «платить» за ті села, які ще не створили об’єднаної територіальної громади і перебувають на утриманні районного бюджету. Більшість новостворених ОТГ навколо Тернополя, як і Тернопільський район, уклали відповідні договори з містом. 

Таким чином, на прикладі Львова та Тернополя ми бачимо, як може по-різному вирішуватися бюджетна проблема. З одного боку бачимо популістський підхід, де мерія Львова людей ставиться перед фактом в останній момент: забирайте дітей з садочків міста або «вибивайте» гроші у своїх ОТГ. З іншого боку – системне та довге вирішення проблеми. Важкі переговори керівництва Тернополя з місцевими ОТГ, щоб примусити їх виконати закон. Але найголовніше – у Тернополі проблема вирішена ще до початку нового навчального сезону без шкоди для дітей.

Іван Возний