Головна Новини Рейдерське захоплення Почаївської лаври: се­ред монахів з’явилося багато російсько­мовних молодиків

Рейдерське захоплення Почаївської лаври: се­ред монахів з’явилося багато російсько­мовних молодиків

На Тернопільщині спалахнув релігійно-майновий скандал всеукраїнського масштабу. До нього причетна так звана Українська православна церква Московського патріархату. Та сама, яка виступила проти автокефалії, яку давно називають філією Російської православної церкви, і яка вслід за тією ж РПЦ розірвала стосунки із Вселенським Патріархатом. На догоду цій конфесії протизаконно віддано у тривале безплатне користування національну святиню. Йдеться про комплекс споруд знаменитої Свято-Успенської Почаївської лаври, яка є гордістю і власністю Української держави, пише Високий замок

Проросійські духівни­ки обманом застовпили за собою право правити тут у наступні 34 роки. І отри­мали преференцію автоматич­но продовжити дію цієї угоди на більш тривалий час… Це випли­ває із витягу з Державного реє­стру речових прав на нерухоме майно.

Як свідчить цей документ, два місяці тому, у вересні, тер­нопільський державний ре­єстратор Андрій Яремко за­кріпив за УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріар­хатом, два великі собори, мо­настирські келії, дзвіницю, ар­хієрейський будинок — усього шість споруд Почаївської лав­ри загальною площею понад 7 тисяч квадратних метрів. Хоча, по правді, все це мало бути по­вернуто до Кременецько-По­чаївського державного істори­ко-архітектурного заповідника. Саме звідти 2003 року ці свя­тині було незаконно вилучено за волею колишнього прем’єр-міністра, парафіянина УПЦ М П Януковича. За колишньої влади це його розпорядження викона­ти не встигли. Тим прикріше, що реалізували ідею «проффесо­ра» тепер, коли Україна веде ви­снажливу боротьбу ще й за не­залежну від Росії церкву. Коли до здійснення цієї мети зали­шилося зовсім небагато, кілька тижнів…

На ділі оборудка із Почаїв­ською лаврою виглядала так. Улітку цього року Міністерство культури України, яке уповно­важене наглядати за культур­ними пам’ятками і цінностями, доручило керівництву Креме­нецько-Почаївського державно­го заповідника взяти на свій ба­ланс згадані вище шість споруд Почаївської лаври. Справою за­йнявся місцевий державний ре­єстратор, який, втім, свою місію чомусь не довершив. Зате па­ралельно (а відтак — протиправ­но) оформляти ці папери взявся інший реєстратор, з іншого, не Кременецького району, на зем­лях якого розташована лавра. Чинив це на користь зовсім ін­шої юридичної особи — УПЦ, яка має московських наставників. За словами місцевих патріотів, у такий спосіб Почаївську лав­ру вирішили зробити таким собі осідком, резиденцією «русского міра» у західній частині України.

Реєстратор-двійник, до яко­го журналісти звернулися по ко­ментар, б’ється у груди, що ні­чого не знав про реєстраційні дії на користь заповідника, які було розпочато раніше. Клянеться, що все вчинив як належить, що йому подали дозвільні документи для цього, а особа суб’єкта для ньо­го, мовляв, не має значення…

Цим цинічним «шахер-ма­хером» після набату Мінкульту уже зайнялися правоохоронні органи. Головне управління На­ціональної поліції у Тернопіль­ській області відкрило кримі­нальне провадження за фактом неправомірних дій державно­го реєстратора, який, зловжи­ваючи своїми повноваженнями, здійснив державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври за УПЦ Московського па­тріархату.

Думається, буде перевіре­но, чи цього реєстратора ча­сом не «простимулювали» певні особи у рясах. Хід розслідуван­ня у цьому кримінальному про­вадженні контролює Тернопільська обласна прокуратура. Міністерство культури, права та інтереси якого було поруше­но, вимагає від Міністерства юстиції скасувати рішення про державну реєстрацію права ко­ристування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври. І притягнути до відповідальнос­ті горе-реєстратора. Має також бути з’ясовано, з яких причин інший реєстратор, який раніше мав оформити документи на ко­ристь державного заповідника, цього вчасно не зробив.

Спроба рейдерського захо­плення почаївської святині впи­сується у сценарій духовної екс­пансії, вкорінення імперських сил на українських територі­ях. Не випадково, як тільки Кон­стантинополь заявив, що на­дасть Томос про автокефалію Православної церкви в Україні, президент Росії Путін нагально скликав свою кишенькову раду нацбезпеки, де обговорювали становище підрозділу РПЦ в Україні після історичного рішен­ня Вселенського Патріархату. Зрозуміло, на цьому «нацсовбе­зі» розробили і спецзаходи. Од­ним з них розглядається фізич­на протидія.

Жителі Почаєва кажуть, се­ред монахів тутешньої лав­ри з’явилося багато російсько­мовних молодиків з військовою виправкою. Є підозра, що під виглядом паломників спецна­зівці ГРУ РФ проникають через український кордон і табору­ються у келіях Почаївської лав­ри для її «захисту»… Влітку цьо­го року, під час хресної ходи у день святого Володимира, Почаєвом вже ходили такі підозрі­лі типи, на їхніх чорних футбол­ках з червоними хрестами була фраза «Готовься к войне». А зо­всім недавно, після звістки про підготовку Томосу, настоятель Почаївської лаври митропо­лит УПЦ М П Володимир Мороз (той, якого свого часу нагоро­джував медаллю Путін) лякав па­ству «внуками Леніна», які начеб­то прийдуть захоплювати цей храм. У зверненні до своїх пара­фіян митрополит заявляв: «Вра­ховуючи ситуацію, яка склалася, і за інформацією, якою ми во­лодіємо, і по загрозах розпра­вою, яка все поширюється, ви­дно, що і нам доведеться щось пережити… Просимо вашої під­тримки, у першу чергу, молитов­ної, моральної… Потрібна буде… і ваша фізична присутність… За­хистимо нашу святиню. Будь­мо готові, щоб її захистити». На­самкінець очільник лаври додав: «Коли треба буде приїхати, буде повідомлено додатково…».

Прокоментувати останні по­дії довкола Почаївської лаври кореспондент «Високого Зам­ку» попросив директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністер­ства культури України Андрія Юраша. Пан Юраш був лаконіч­ним: очолювана ним структура не уповноважена з’ясовувати обставини закріплення за УПЦ МП права користуватися цими об’єктами. Ретельним вивчен­ням цих питань займаються Нацполіція і Мін’юст. Якщо у ході перевірки виявиться, що було порушено закон, то справедли­вість має бути відновлено.