Головна Новини Підприємців Тернопільщини почали запрошувати в податкову для «виховних бесід»

Підприємців Тернопільщини почали запрошувати в податкову для «виховних бесід»

Підприємців Тернопільщини почали запрошувати в податкову для «виховних бесід». Про це сьогодні під час засідання громадської ради при головному управлінні Державної фіскальної служби Тернопільщини повідомив представник міжнародної громадської організації «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів» (РНБА) Юрій Іванечко.

Представники ради такі дії податківців пов’язують з тим, що фіскали не справляються з виконанням планових показників. При цьому члени громадської ради наголосили на неприпустимості тиску на бізнес і запропонували власний вихід з ситуації. “Нагадує дії податківців часів Януковича” Журналісту Терміново Юрій Іванечко розповів, що через виклики в податкову і моральний тиск місцеві підприємці починають нервувати, оскільки не знають, що буде, якщо вони не прислухаються до побажань фіскалів.

«Почали запрошувати керівників та бухгалтерів підприємств. Кажуть:  підозрюємо, що частину зарплат ви виплачуєте в конвертах. Мовляв, середні зарплата по Тернополю зараз 8,2 тис. грн, а у вас, скажімо, 5 тис грн. І просять підвищити зарплату працівників хоча б до 6,5 тис. грн. Ці 5 тисяч – це в рамках закону. Якщо не підвищити– то ніби нічого й не буде. Але підприємці налякані. Вони переживають, що якщо не піднімуть, то чи до них не прийдуть з перевіркою, чи не будуть штрафувати. А підняти зарплату в період карантину не всі зараз мають змогу», – зауважує Юрій Іванечко.

На зустрічах, додає він, фіскали також просять підвищити рівень сплати ПДВ, натякають, щоб не купували зайвого і не формували зайвий податковий кредит. «Також пропонують заплатити ПДВ авансом. Підприємців це дуже насторожує, адже дуже нагадує всім  дії податкової часів президента Віктора Януковича», – каже представник РНБА. За його словами, під час зустрічей фіскали ще ратують за те, щоб платити 1% податку на прибуток. Тобто береться дохід підприємця за період і хочуть брати 1% податку від даної суми. «Але закон передбачає, що береться дохід, від нього віднімаються витрати і після цього прибуток оподатковується за ставкою 18%.

Інше питання, що підприємець може отримати дохід, скажімо, у 100 тис. грн, виплатити людям зарплату на цю саму суму і «вийти в нуль». Чи навіть зазнати збитків. Якщо низька рентабельність, як тоді платити цей 1% від доходу, – описує  труднощі окремих підприємців Юрій Іванечко.

–  Доходить до того, що податківці просять і зарплати підняти, і збільшити сплату податку на прибуток. Це вже подвійний удар, бо якщо підняти зарплату, то тоді зменшувати сплату податку на прибуток або навпаки». Голова обласного осередку РНБА Павло Іванечко зазначає, що виклики почалися нещодавно. Повְ’язує він їх з невиконанням планових показників фіскальною службою. «Раніше частину надходжень до бюджету складали надходження від перевірок. Перевірили підприємця, виявили порушення, він сплатив додаткові податки, штрафні санкції, пеню. З березня через карантин податкові перевірки заборонили. І вже 4 місяці цієї статті наповнення бюджетів немає.

Також зменшилися податкові надходження через простій бізнесу. Як наслідок почалася ось така негативна практика, – констатує Павло Іванечко. – А межа між тим, що сьогодні викликали, а завтра вже заставили – дуже тонка». Виклики і зустрічі – через несумлінних платників податків Начальник управління податків і зборів юридичних осіб обласної ДПС Сергій Господарик виклики підприємців в податкову пояснив присутнім тим, що окремі представники бізнесу несумлінно сплачують податки. Мовляв, ці зустрічі спрямовані на те, щоб спонукати таких підприємців виправитися.

«Ось одного ми закликали, в нього працює 53 особи. Сплата ПДВ – нуль, середня зарплата – 4,8 тис грн. Беремо дані по аналогічному підприємству, бо вони двоє – монополісти. Там середня зарплата – 13-18 тис. грн, навантаження по ПДВ – 12%. Ми хочемо, щоб у представників бізнесу були рівні умови, в цьому полягає завдання держави», – відстоював актуальність «виховних бесід» з підприємцями Господарик.

Також він навів приклад несумлінної конкуренції серед аграріїв. За його даними, в середньому в області виручка з одного гектара складає 25 тис. грн. Дехто часом вказує 20, інші – цілих 30 і 35 тис. грн. «При цьому є 25 підприємств, які показують виручку у 5 ти. грн з гектара. Хтось формує фіктивний податковий кредит. Зараз будемо аналізувати, які культури садять аграрії, бо по звітності подають одні культури, тоді як насправді може бути посіяна інша, яка дає більші прибутки», – розповів про хитрощі агрофірм Сергій Господарик. Він також намагався довести членам громадської ради, що зустрічі з підприємцями носять формальний характер. Мовляв, ніхто за результатами спілкування не складає жодних протоколів.

Втім, представники бізнесу скептично віднеслися до цих завірянь. «Ми вже відійшли від тих часів, коли викликали і давали настанови. Викликати – це неприємно пахне. Можна проаналізувати середні дані по галузі і довести підприємцям до відома. Якщо є підозра на порушення – писати індивідуально, попередити. Не виправився – штраф. Але не треба масово підприємців лякати», – наголосив представник регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців Михайло Ібрагімов. Не продовжувати практику із викликами закликав податківців і голова громадської ради Михайло Лучко. «Якби мене «нагинали», переконували платити більше – це неприємно. Бо три місяці були нелегкі.

І це «аукнеться». Зараз треба аналізувати, чи відновилися темпи, адже від цього теж залежить наповненість бюджету. А темпи впали і повернути їх на попередній рівень складно. Ще й в такій депресивній області, як наша, де майже немає виробництва. І викликами в податкову ситуацію не змінити», – переконаний Лучко. Замість «виховних зустрічей» з представниками малого та середнього бізнесу він порадив фіскалам звернути увагу на структури, в яких значно суттєвіші фінансові обороти. «Займіться фірмами, які в області виграють мільярдні тендери, скажімо, на будівництво доріг. Чи зросла в них кількість працівників?

Чи зросли податкові відрахування? Чи не звітують про простій техніки? Якщо вони подають зарплату в 4,8 тис. грн, а реально – 20 тис. Бо за 4,8 тисяч ніхто «на асфальт» працювати не піде. Ось вам поле для діяльності. Не треба бити малого і слабкого, працюйте з крупним», – закликав представників ДФС голова громадської ради.

Терміново