Головна Новини Підприємства, що надають комунальні послуги в районах обмежують права споживачів

Підприємства, що надають комунальні послуги в районах обмежують права споживачів

опаленняВ договорах, що укладались КП «Комунсервіс» (м. Монастириськ), КП «Вишнівець» (смт. Вишнівець), МКП Комунальник (м.Скалат) не зазначені всі права споживачів (відсутня інформація щодо відшкодування збитків, завданих його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров’ю внаслідок неналежного надання або ненадання послуг; зменшення розміру плати в разі ненадання послуг, проведення перерахунку вартості, тощо), а також не вказані всі обов’язки виконавця послуг (зокрема: усувати  аварії та інші порушення порядку надання послуг, а  також  виконувати  заявки  споживачів  у  строк, установлений законодавством і цим договором,  зменшувати  розмір  плати  за  послуги  у разі тимчасової відсутності  споживача  та/або  членів його  сім’ї  на   підставі письмової  заяви  та офіційного документа,  що підтверджує його/їх відсутність  (довідка  з  місця  тимчасового проживання,  роботи, лікування,  навчання,  проходження  військової служби,  відбування покарання, тощо), повідомили в Антимонопольному комітеті.

 Укладення із споживачами договорів у редакції, де відсутні певні права споживачів та зобов’язання виконавця, а також відповідний механізм повідомлення споживачем виконавця послуг щодо неналежного надання або ненадання послуг, може призвести до обмеження прав споживачів та в свою чергу до ущемлення їх інтересів.

З метою припинення порушень конкуренційного законодавства, а саме, зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку, вказаним підприємствам, адміністративною колегією територіального відділення, надано рекомендації якими їх зобов’язано вжити заходів щодо приведення договорів у відповідність до вимог нормативно-правових актів.

Наразі Відділенням розглядаються матеріали і по інших комунальних підприємствах, висновки по яких будуть зроблені найближчим часом.