Головна Новини Підвищення пенсій обіцяють вже у жовтні

Підвищення пенсій обіцяють вже у жовтні

Перерахувати пенсії в сторону їх збільшення готові у Пенсійному фонді України. Для цього є фінансові та технічні можливості. Затримка тільки за прийняттям необхідних законодавчих змін у Верховній раді України. Про це під час прес-конференції у Тернополі, присвяченій пенсійній реформі, повідомила заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення  Пенсійного фонду України Любов Бричок.
«Завдяки підвищенню мінімальної зарплати, легалізації доходів та сплаті єдиного соціального внеску цього року вдалося збільшити власні надходження до Пенсійного фонду, – зазначила Любов Бричок. – Станом 16 серпня ми отримали на 12,5 мільярдів гривень більше, ніж було заплановано. До кінця року, з урахуванням напруженості виконання бюджету і таких темпів надходжень, плануємо, що бюджет пенсійного фонду за власними надходженнями буде перевиконаний на 20 мільярдів гривень. Це суттєвий фінансовий ресурс, який дасть можливість здійснити не тільки осучаснення пенсій, а й наблизити перерахунок, який був запланований на грудень цього року, пов’язаний із підвищенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Якщо буде затверджений закон, то перерахунок буде здійснений не з 1 грудня, а з 1 жовтня. Цих коштів на два перерахунки на цей рік вистачає. Перерахунок буде проведений автоматично за матеріалами пенсійних справ і показників, які ми маємо, нічого доносити окремо не потрібно буде. Планується, що ми проведемо не тільки разову акцію – з 1 жовтня підвищимо розмір пенсії. Закладаємо щорічне підвищення пенсії, буде враховуватися не тільки середня зарплата по Україні, але й індекс споживчих цін. Проводити перерахунки плануємо не раз на 5 років, а щорічно. Крім того, працюючим пенсіонерам автоматично будуть робити перерахунок пенсії кожні два роки: до загального періоду страхового стажу їм додаватиметься стаж, набутий за останні 24 місяці.».
Відповідно до пропонованих змін працюючим пенсіонерам знову виплачуватимуть повний обсяг пенсії. А на скільки саме зростуть пенсії, фахівці готові будуть сказати вже після прийняття змін до законопроекту.
«Передбачається, що з 1 жовтня 2017 року здійснимо перерахунок усіх пенсій з урахуванням нового показника прожиткового мінімуму – 1373 гривні, – каже директор Департаменту пенсійного забезпечення  Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін. – Скасуємо особливий порядок виплати пенсій для працюючих пенсіонерів, тобто працюючим пенсіонерам пенсії виплачуватимуться в повному розмірі за виключенням тих, хто зайнятий на посадах державної служби. Для цієї категорії осіб пенсія буде обчислюватися за формулою. Пропонується під час перерахунку пенсій застосовувати один показник – 3764 гривні, тобто середня зарплата по Україні з останні три роки, а вартість року страхового стажу 1,35 замінюється на 1. Що це дає? Це гарантуватиме, що розмір пенсії буде стабільний. Коли пенсія буде призначатися у 2018 році, то для, хто звернеться до Пенсійного фонду буде братися показник зарплати 5266 гривень, у 2019 році – 5931 гривень. Кому було нараховано у 2017 році пенсію з показником зарплати 3764 гривні будуть кожного року переглядатися: у 2019 році по проекту закону за рішенням Уряду, а з 2021 року перерахунок буде здійснюватися на постійній основі з урахуванням 50% росту середньої зарплати та 50% росту темпів індексу споживчих цін.».
Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій» планують прийняти у вересні цього року.